20 aprilie 2024, 15:43

Sfântul Ioan Botezătorul, zis și Înaintemergătorul Domnului. Ce tradiții respectă românii în ziua de 7 ianuarie

În fiecare an, pe 7 ianuarie, este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul, zi cunoscută și sub numele de „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul” și în care il celebrăm pe sfântul care l-a botezat pe Iisus Hristos.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Ioan Botezătorul s-a născut cu șase luni înainte de Iisus Hristos, în familia preotului Zaharia, iar mama sa, Elisabeta, a fost descendenta lui Aaron. Venirea lui pe lume a fost prevestită de îngerul Gavriil, însă preotul nu a crezut spusele sale și, astfel, până se va naște fiul său, va rămâne mut. Se spune că în ziua în care Fecioara Maria și Elisabeta s-au cunoscut, Ioan a tresăltat în pântecele mamei sale, transmite crestinortodox.ro.

Sfântul a fost, conform Sfintei Scripturi, Înaintemergătorul Domnului nostru Iisus Hristos, iar oamenii din Ierusalim se strângeau în jurul lui pentru a-i boteza, în Iordan. Acesta le cerea să-și mărturisească păcatele și să se pocăiască, spunându-le că îi va boteza doar cu apă, iar cel care îi va creștina cu foc și Duh Sfânt este Iisus Hristos, spune libertatea.ro.

Ioan a murit decapitat de către Irod, întrucât el l-a certat cu privire la modul necuviincios în care trăiește cu Irodiada, soția fratelui său. Astfel, femeia, prin intermediul fiicei sale, față de care Irod avea o slăbiciune, a cerut să îi fie tăiat capul.

În prezent, Biserica a dedicat șase sărbători în cinstea sa și anume: Nașterea sa pe 24 iunie, tăierea capului pe 29 august, zămislirea lui pe 23 septembrie, soborul lui pe 7 ianuarie, prima și a doua aflare a capului său pe 24 februarie, iar a treia aflare este pe 25 mai.

Tradiții și obiceiuri

În ziua de 7 ianuarie, oamenii  respectă mai multe tradiții și obiceiuri, însă care sunt acestea? Cea mai întâlnită este „Iordănitul femeilor”, în cadrul căreia femeile căsătorite se adună la cineva acasă și petrec, spunând că se „iordănesc”.

„Iordăneala” este o tradiție în care tinerii ce s-au dus în ziua de Bobotează să ia agheasmă de la Biserică, se întorc dimineața următoare, iar după terminarea slujbei, stropesc fiecare persoană care iese. De asemenea, un alt obicei este cel în care în dimineața acestei sărbători, oamenii se stropesc cu „agheasmă nouă” ca să nu aibă probleme de sănătate. În această zi nu le este permis credincioșilor să bea vin roșu și oamenii trebuie să fie veseli  pentru a avea parte de un an pe măsură, relatează capital.ro.

Sursă foto: Play Tech


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol