5 iunie 2020, 8:23

Sfârșitul monarhiilor în Europa Răsăriteană

Dacă în anul 1916, din 23 de state câte număra atunci Europa doar trei erau republici (Franța, Elveția și San Marino), astăzi ne confruntăm cu o situație inversă, din din 49 de state europene doar 10 mai sunt monarhii autentice. Acestea sunt  Marea Britanie, Olanda, Spania, Belgia, Danemarca, Norvegia, Suedia, Luxemburg, Monaco, Liechtenstein, iar alte două pot fi asimilate monarhiei, Andorra şi Vatican, toate acestea situate în vestul Europei, dincolo de ceea ce s-a numit Cortina de Fier în perioada Războiului Rece.

În Europa Răsăriteană nu a supraviețuit nicio monarhie. Majoritatea regimurilor de tip monarhic din Europa au dispărut între cele două Războaie Mondiale şi după încheierea celui de-al Doilea.

În Bulgaria, monarhia a fost abolită printr-un aşa-zis referendum, influenţat de trupele sovietice de ocupaţie, în anul 1946. Tânărul rege Simeon al II-lea domnea din 1943, de la vârsta de şase ani, a părăsit Bulgaria şi s-a refugiat mai întâi în Egipt, apoi în Spania, fără ca, formal, să fi abdicat. În anul 2001, Simeon s-a întors în Bulgaria, s-a angajat în politică şi, drept urmare, a devenit prim-ministru al Bulgariei între 2001-2005.

Simeon al II-lea, sursa: prinzandreas.com

O situație asemănătoare s-a produs și în România. Regele Mihai I a moștenit tronul la vârsta de 5 ani, în iulie 1927, după moartea bunicului său, Ferdinand și renunțarea la tron în 1925 a lui Carol al II-lea. Fiind minor atribuțiile legale au fost îndeplinite de o regență. În iulie 1930, Mihai este detronat de tatăl său, Carol al II-lea, dar peste 10 ani Mihai revine pe tron pentru a doua oară, după ce generalul Antonescu îl obligă pe Carol al II-lea să abdice. Sub statul național legionar apoi sub regimul autoritar al lui Antonescu, regele nu avea nicio putere reală de decizie. Când balanța războiului s-a întors, regele Mihai a decis să salveze ce se mai putea salva și a înfăptuit lovitura de stat de la 23 august 1944. Totuși, în urma fraudării masive a alegerilor, comuniștii preiau puterea, iar pe 30 decembrie 1947 Regele a fost constrâns să semneze decretul de abdicare. În ianuarie 1948, Mihai pleacă în exil unde a încercat să pledeze cauza țării sale. După Revoluția din 1989, a fost oprit de regimul Iliescu să se întoarcă în țară și abia în 1997 își recapătă cetățenia română.

Regele Mihai I, sursa: thecourtjeweller.com

Carol al IV-lea a fost ultimul rege al Ungariei. După încheierea Primului Război Mondial are loc o răzmeriţa comunistă condusă de Bela Kun, în urma căreia este proclamată Republica Sovietică Ungaria. Aceasta n-a avut însă viață lungă. După căderea republicii, puterea a fost preluată de amiralul Miklos Horthy care a instituit o regenţă. Spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Horthy a fost silit să renunțe la putere de către nazişti, deoarece dorea să iasă din alianța cu Hitler. A fost ţinut captiv, într-un castel din Bavaria, până la sfârşitul conflagraţiei, când a fost arestat, de data aceasta de către americani, în mai 1945. La presiunea şi cu implicarea sovieticilor, Ungaria a fost declarată republică, în 1946.

Carol al IV-lea al Ungariei, sursa: wikipedia.org

Ultimul rege al Iugoslaviei, Petru al II-lea Karageorgevici, a urcat pe tron la frageda vârstă de 11 ani, după asasinarea tatălui său la Marsilia. Astfel și în acest caz a fost instituită o regenţa, condusă de unchiul său, Prinţul Pavel de Iugoslavia. Acesta din urmă a semnat un tratat conform căruia Iugoslavia intra în război de partea Axei dar, în 1941, la doar 17 ani, Petru al II-lea, care dezavua alianţa cu Axa, l-a înlăturat de la putere pe Prinţul Paul, la doar două zile după ce acesta semnase pentru alianţa cu Germania. Drept răspuns, Germania a invadat Iugoslavia, care a capitulat la 17 aprilie 1941, iar regele Petru a plecat în exil, în Anglia. Intrată şi ea sub influenţă sovietică, după război Iugoslavia a abolit monarhia, iar Petru al II-lea nu s-a mai întors niciodată din exil.

Petru al II-lea, sursa: en.wikipedia.org

Ultimul Ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, a domnit din 1894 până în 1917, când a fost silit să abdice, iar puterea a fost confiscată de bolşevici. La mai bine de un an de la abdicare, Nicolae al II-lea a fost asasinat, împreună cu întraga sa familie – Ţarina Alexandra Feodorovna şi cei cinci copii ai lor: prinţul Alexei, în vârstă de 13 ani, Olga (23 ani), Tatiana (21 de ani), Maria (19 ani) şi Anastasia (17 ani). La data de 4 august 2000, Nicolae al II-lea şi membrii familiei sale asasinaţi de comunişti au fost sanctificaţi de sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Țarul Nicolae al II-lea împreună cu familia, sursa: wikipedia.org

Astfel, monarhiile din Europa de Răsărit și-au aflat sfârșitul, comunismul fiind de cele mai multe ori variabila decisivă în cadrul acestui proces.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.