4 septembrie 2023, 18:20

Sfaturi ale poliţiştilor pentru evitarea furturilor din locuinţe, pe perioada concediilor

Suntem în plin sezon al concediilor, iar vara este unul dintre cele mai profitabile pentru spărgătorii de locuinţe, atrag atenţia poliţiştii. Aceştia ne amintesc principalele măsuri de care să ţinem cont când plecăm de acasă, în vacanţă.

Pentru a nu fi victime ale hoţilor din locuinţe, poliţiştii transmit mai multe recomandări, primele dintre ele vizând închiderea şi asigurarea uşilor şi a geamurilor, inclusiv cele de la balcon, baie şi de la anexele casei.

De asemenea, suntem sfătuiţi să apelăm la persoane de încredere, care să ţină sub observaţie locuinţa şi să ne ridice corespondenţa, relatează RRA.

Evitaţi depozitarea în curtea casei a bunurilor care pot atrage atenţia hoţilor. Prezenţa unui câine de pază în curte îi poate descuraja pe hoţi. Faceţi pregătirile de deplasare cât mai discret. Nu lăsaţi în locuinţă obiecte de valoare sau bunuri, iar un sistem de alarmă sau de supraveghere video al locuinţei îmbunătăţeşte securitatea”, explică inspector principal Cristian Grigorescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.

Măsuri preventive trebuie luate şi în ceea ce priveşte folosirea internetului înainte şi în timpul vacanţei.

Inspector principal Cristian Grigorescu: Evitaţi să postaţi în spaţiul virtual date personale şi informaţii de deplasările dvs.. Nu le transmiteţi hoţilor, „De azi suntem în vacanţă”. Nu publicaţi poze din concediu. De asemenea, când postaţi fotografii pe reţelele de socializare, evitaţi ca acestea să fie făcute în locuinţă.

Soluţii ,,ANTIHOŢ” în vacanță
• Când mergeţi la plajă sau la o plimbare prin staţiune, nu luaţi sume mari de bani cu dumneavoastră, ci doar stricul necesar. O borsetă sau o gentuţă ,,turistică”, ţinută în faţă şi protejată cu mâna, constituie o modalitate foarte bună de păstrare a valorilor !
• În satele de vacanţă sau în zonele aglomerate, nu puneţi bani şi acte în rucsacuri purtate în spate!
Hoţii se pot servi cu uşurinţă. Dacă vă opriţi să cumpăraţi ceva, nu scoateţi din geantă toţi banii, ci doar suma necesară achizionării produsului! Nu vă lăsaţi intimidaţi de cei care vă grăbesc sau vă împing, puneţi portofelul la locul lui, şi nu în sacoşă ori în buzunar!
• În vacanţă se leagă repede prieteniile: pe plajă, la piscină, în cluburi dar…fiţi precauţi şi nu vă lăudaţi oricui cu sumele de bani pe care le deţineţi.
• Aţi fost cazaţi la parter sau la etajul 1? Chiar dacă este caniculă, nu lăsaţi geamurile sau uşile de la balcon deschise!  Riscaţi să aveţi musafiri nepoftiţi, care vă vor face ,,curăţenie” în cameră!
• Cheile de la camera de hotel pot fi pierdute cu uşurinţă atunci când mergeţi la plajă. Iar dacă pe cheie mai este trecut şi numele hotelului şi numărul camerei, hoţii vor merge direct la ţintă! Aşa că, ar fi mai bine să lăsaţi cheia la recepţie, unde este în siguranţă.
• Staţi pe plajă şi încercaţi să vă relaxaţi, dar vă tot gândiţi la banii şi bijuteriile lăsate în cameră? Mai bine plasaţi sumele mari de bani şi bunurile de valoare în seiful hotelului, şi scăpaţi de gândurile negre!
 ,,Nu mi se poate întâmpla mie” gândesc unii.. ,,Tocmai în vacanţă?”, se întreabă alţii..Cu toate astea, tâlhăriile se întâmplă şi victime devin tocmai cei care nu ţin cont de zicala ,,paza bună trece primejdia rea”
Soluţii ,,ANTITÂLHAR”
• Dacă abia aţi cunoscut pe cineva, nu e bine să rămâneţi singur cu acea persoană după lăsarea serii sau să consumaţi băuturi alcoolice: puteţi fi  jefuiţi sau chiar agresaţi fizic!
• Pe timpul vacanţei ne mai permitem să petrecem până noaptea târziu. Ţineţi însă cont să nu vă deplasaţi după lăsarea serii, singuri, prin zone puţin circulate. Tâlhăriile nu li se întâmplă doar altora!
• Dacă observaţi că sunteţi urmărit/ă de unul sau mai mulţi indivizi, deplasaţi-vă prin zone intens circulate, chiar dacă asta presupune schimbarea traseului iniţial; anunţaţi prietenii sau familia cu privire la suspiciunea dumneavoastră sau cereţi sprijinul unui poliţist; dacă sunteţi agresat, sunaţi de urgenţă la 112.
• Vă tentează să cumpăraţi nişte cadouri mai convenabile pentru cei de acasă? Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice, izolate, de către aşa-zişii vânzători ambulanţi care vă promit lucruri ieftine! Nu numai că nu veţi câştiga nimic, dar veţi fi şi tâlhăriţi!
• Bijuteriile şi telefoanele mobile de ultimă generaţie, afişate ostentativ, sunt ,,magneţi” pentru tâlhari. Evitaţi să etalaţi astfel de accesorii pe stradă, în special când sunteţi singuri, la ore târzii, în locuri izolate.
Aţi venit cu maşina pe litoral? Cu siguranţă nu vreţi să vă întoarceţi  fără o parte din bagaje sau cu trenul! Mai mică sau mai mare, luxoasă sau doar practică, maşina şi bunurile aflate în ea vă aparţin şi nu trebuie lăsate la îndemâna infractorilor.
 Soluţii ,,AUTO-PROTECTIVE”
• Pe drumul spre litoral opriţi la benzinării sau în alte locaţii. Chiar dacă pauza este scurtă, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor şi rămâneţi în zona autoturismului dacă aveţi bunuri plasate la vedere.
• Este de preferat să alegeţi un hotel/o vilă care să aibă parcare proprie, eventual păzită, pentru a vă şti maşina în siguranţă în orice moment al zilei. Dacă parcaţi în altă parte, alegeţi o zonă bine iluminată şi circulată.
• Aţi coborât din maşină pentru a cumpăra ceva de la o tarabă sau pentru că aţi uitat ceva în cameră? Scoateţi cheia din contact, chiar dacă lipsiţi pentru un timp foarte scurt. Furtul unui autoturism cu cheile lăsate în contact durează câteva secunde!
• Sistemul de alarmă constituie o modalitate eficientă de protejare a autoturismului. Acţionaţi-l permanent!
• Genţile, bagajele, telefoanele mobile, GPS-urile, aparatura electronică sunt bunuri care nu trebuie lăsate la vedere în interiorul maşinii.
 poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol