25 august 2023, 18:02

Sfaturi pentru cei care vor să asiste la BIAS 2023. Peste 100 de avioane civile și militare vor zbura la spectacolul aerian

Peste 100 de avioane civile şi militare vor zbura sâmbătă la cel mai mare spectacol aviatic din ţară. BIAS 2023 va avea loc pe Aeroportul Băneasa, va dura în jur de 10 ore şi aşteaptă peste 100.000 de spectatori.

Nu vor lipsi acrobaţiile aeriene, paraşutiştii sau demonstraţiile pirotehnice. Organizatorii le atrag atenţia oamenilor să vină pregătiţi pentru căldura de afară, dar şi să folosească mijloacele de transport în comun, în condiţiile în care în zonă va fi foarte aglomerat.

A 13-a ediție a BIAS a început vineri dimineață cu antrenamentele deschise publicului și cu expoziția generală de aviație pe platforma Romaero de la Băneasa.

Sâmbătă, peste 100 de piloți vor avea demonstrații de excepție la Băneasa, spune George Rotaru, directorul Aero Clubului României, într-o intervenție la Radio România Actualități.

George Rotaru: Vom avea mâine peste 10 ore de zbor continuu. Începem cu cele mai mici aeronave, motoparapantele, și vom avea în evoluție inclusiv avioane mari de transport, foarte multe aeronave de acrobație în formație şi individuale.

Pentru că și sâmbătă va fi foarte cald, organizatorii au montat mai multe corturi pentru protecția spectatorilor și le recomandă să folosească transportul în comun.

Valentin Iordache, purtător de cuvânt Compania Aeroporturi București: Vă rugăm să vă asigurați că există, mai ales pentru copii, haine cu factori de protecție solară, că folosiți umbrele, şepcuțe și că vă hidratați pe perioada cât sunteți aici, la Băneasa.

Anul acesta, expoziția militară va fi, și ea, de excepție. Astfel, Forțele Aeriene Române vor veni cu: MiG-21 LanceR, F-16 Fighting Falcon, IAR-99 ŞOIM, C-27J Spartan, AN-30, elicoptere IAR 330, un radar de joasă/medie altitudine TPS-79R, o instalaţie de lansare a rachetelor sol-aer HAWK, o instalaţie de lansare rachete M903/PATRIOT şi o autospecială EOD. Elementul de noutate îl constituie prezenţa simulatorului de MiG-21 LanceR, care va fi amplasat alături de simulatoarele de IAK-52 şi de simulatorul de zbor instrumental, la standul de prezentare a ofertei educaţionale a Forțelor Aeriene Române.

Forțele Aeriene Slovene vor expune un Turbolet L 410, iar Forțele Aeriene Olandeze – două aeronave F 16. Forțele Aeriene Germane vor aduce un elicopter CH 53 și un avion Tornado, Forțele Aeriene ale Ungariei – un elicopter de atac H-145M, iar Forțele Aeriene ale Iordaniei un C 130 H. De asemenea, Heavy Airlift Wing (HAW) prezintă un Boeing C17 Globemaster III.

În ceea ce privește segmentul civil, vom putea vedea un BAC 1-11 de la ROMAERO și un ATR de la TAROM.

Sursa foto: Radio România Actualități/foto de arhivă Alexandru Dolea


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol