23 iulie 2024, 23:44

Sfaturi utile: Cum se asigură siguranța cibernetică acasă

Internetul obiectelor (IoT) este rețeaua tuturor dispozitivelor care pot fi conectate la internet. Această expresie vă va duce, probabil, cu gândul în mod automat la laptop sau la televizorul inteligent; internetul obiectelor cuprinde însă și obiecte precum consolele de jocuri, dispozitivele de asistență la domiciliu, alarma casei sau monitorul pentru bebeluși.

Și chiar dacă aceste dispozitive ne pot ajuta să trăim și să lucrăm în condiții mai bune, nu trebuie să uităm că tot ce se conectează la internet poate fi vulnerabil la atacurile hackerilor.

Experții de la Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) recomandă câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a vă proteja dispozitivele conectate pe care le folosiți acasă

Securizați-vă toate dispozitivele

Asigurați-vă că toate dispozitivele dumneavoastră sunt protejate cu parole puternice sau configurați o autentificare dublă (2FA), care este disponibilă pe majoritatea dispozitivelor IoT.

De asemenea, este indicat să modificați parola și numele de rețea care v-au fost furnizate în mod implicit. Nu uitați: este important ca numele rețelei să nu cuprindă niciun element care să ofere informații despre domiciliul sau familia dumneavoastră, cum ar fi
numele sau adresa.

Verificați-vă aplicațiile

Cea mai sigură modalitate de a obține aplicațiile constă în descărcarea lor directă din magazinul oficial de aplicații (Google Play, Apple App Store etc.). Dacă faceți clic pe un link aleatoriu pentru a descărca o aplicație riscați să infectați dispozitivul.

Analizați cu atenție informațiile transmise și autorizațiile pe care le acordați înainte de instalarea aplicației. Treceți periodic în revistă toate aplicațiile și eliminați-le pe cele de care nu mai aveți nevoie.

Verificați setările de confidențialitate

Accesați setările de confidențialitate ale contului dumneavoastră și alegeți setările în care aveți încredere.

Analizați cu atenție informațiile care vor apărea în profilul dumneavoastră; este posibil ca platformele să vă solicite informații a căror comunicare nu este neapărat necesară.

Utilizați copii de siguranță

Selectați opțiunea de actualizare automată pe toate dispozitivele și asigurați-vă că aveți copii de siguranță ale datelor dumneavoastră.

Dispozitivele IoT sunt vulnerabile la atacurile hackerilor. De aceea, este important ca ele să primească cele mai recente actualizări, care sunt esențiale pentru menținerea securității acestora. Selectând opțiunea de update veți scăpa de grija efectuării acestor actualizări.

Asigurați-vă că aveți copii ale datelor importante pentru dumneavoastră, de exemplu fotografiile sau contactele, și stocați-le pe un suport offline sau în cloud.

Utilizați dispozitive separate

Vă sfătuim să folosiți dispozitive separate pentru muncă și pentru uzul personal. Dispozitivul utilizat la muncă ar trebui să fie folosit exclusiv în scopuri profesionale. În felul acesta, veți putea reduce la minimum pierderile în cazul compromiterii acestui
dispozitiv.

Dacă folosiți un dispozitiv împreună cu alte persoane, asigurați-vă că fiecare utilizator are un profil separat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol