25 ianuarie 2022, 10:18

Sfaturi utile pentru sărbători liniștite

Da, știm, an de an de Crăciun și de Paști vi se pare că sunteți asaltați de sfaturi întru cumpătare. Așa și este, dar niciodată nu este prea mult, când vine vorba despre sănătate. De data aceasta am ales niște sfaturi de la specialiștii clinicii Sanador, și nu culese din minunata lume a Internetului. Să fie ca la carte!

Informațiile sunt oferite de dr. Silviu Banateanu, medic specialist Medicină de Familie și medic specialist Gastroenterologie, Spitalul Clinic SANADOR.

Înainte de toate, nu trebuie să uităm cuvintele de baza: moderație și echilibru. Să ne gândim în primul rând că facem asta pentru noi, pentru sănătatea și fericirea noastră.

Drobul, friptura de miel, porc, curcan la cuptor asezonată cu sosuri și garnituri… Sunt doar câteva dintre bunătățile pe care le găsim la masa de Paști. Orice mâncare gustoasă trebuie să conțină grăsimi, pentru că ele sunt cele care dau acea savoare specială.

Mesele tradiționale românești de sărbători presupun mâncăruri pline de arome, dar nu tocmai prietenoase cu secreția biliară, pancreatică și cu funcționarea hepatică. Ele îngreunează metabolismul și pot duce la indigestie sau chiar pancreatite. Este recomandat să începem consumul alimentelor cu porții mici (mai ales dacă am postit anterior), să alegem nu cel mai gras fel de carne și să îndepărtăm pe cât posibil grăsimea vizibilă. Și acum este încurajat consumul de legume.

Fructele se consumă cu 1 oră înainte sau după masă. Ideal ar fi că alimentele să fie preparate la cuptor, la grătar, la aburi sau prin fierbere și să evităm pe cât posibil alimentele prăjite deoarece și așa produsele tradiționale de Paști sunt mai greu digerabile de către sistemul digestiv.

Ouă? Putem ciocni oricâte, dar să ne rezumăm la consumul de maxim 2 ouă/zi. Acestea sunt foarte sănătoase datorită conținutului lor de grăsimi bune, vitamina B1, B2, lecitină și alți acizi esențiali, însă consumate în exces pot îngreuna digestia. Să nu uităm că, pe lângă ouăle consumate zilnic, mâncăm și alte alimente în această perioadă care conțin ouă precum prăjituri, pască, drob etc.

Alcool. Excesul de băuturi alcoolice combinat cu mesele copioase și grase pun în dificultate ficatul, pancreasul și secreția biliară. Încercați să reduceți consumul de alcool pe cât de mult posibil și să beți suficient de multă apă pentru a vă hidrata – minim 2 litri/zi. Iar dacă vinul roșu nu poate lipsi de la masă de Paști, combinat cu apă minerală este mult mai ușor de metabolizat de organism. De evitat amestecul de diferite tipuri de băuturi alcoolice între ele.

Mișcare? Desigur! Mesele tradiționale în familie alături de cei dragi aduc invariabil un aport suplimentar de calorii. Dacă vom avem și zile însorite după Sărbătorile Pascale, o plimbare lejeră, mersul cu bicicletă, trotinetă sau utilizarea aparatelor de fitness din parcuri sunt un început bun pentru a scapa de caloriile nedorite. Pentru iubitorii sportului în apă, jumătate de oră de înot la intensitate medie arde peste 200 de calorii, cât 45 de minute de sport pe uscat, căci presiunea apei face orice mișcare mai dificilă. În plus, este un excelent exercițiu cardio, stimulând circulația sanguină și tonifiind musculatura, în special a brațelor și a abdomenului.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.