27 martie 2024, 12:41

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. 1,5 milioane de români sărbătoresc onomastica

Aproape 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica, luni, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, numiți în tradiția românească și Sfinții Voievozi (ai oștirilor cerești).

În fiecare an, la de 8 noiembrie, Biserica cinstește Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și a tuturor Puterilor cerești celor fără de trupuri. Deci, pe 8 noiembrie nu îi prăznuim doar pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ci pe toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu, potrivit crestinortodox.ro.

Mihail este implinitorul dreptății dumnezeiești, purtând în mâna dreapta sabia de foc. La porunca Domnului, el l-a alungat din cer pe Lucifer, îngerul răzvrătit. Numele, de origine evreiască (Miha’El), se tălmăcește „Cine este că Dumnezeu?” (mi, „cine”; ke, „că”; El, prescurtare de la Elohim). În românește, formele cele mai frecvente sunt astăzi Mihai, MihailMihneaMihaela, cu diminutivele MihăițăMișa sau Michi.

Dintre formele mai vechi, multe au supraviețuit doar că nume de familie: MihăilăMihalacheMihalceaMihu etc.

Gavriil – apare, în ambele Testamente, drept călăuzitorul spre adevăr și vestitorul ceresc cel mai de seama al Cuvântului dumnezeiesc (fiind cunoscut mai ales datorită profetului Daniel și evanghelistului Luca). Gabri’El înseamnă în evreiește „Dumnezeu a fost puternic”, trăgându-se din rădăcina verbală gabăr, „a fi puternic”, alipită numelui dumnezeiesc El (prescurtare de la Elohim).

Sfântul Arhanghel Gavriil este ocrotitorul familiilor, mamelor, fecioarelor, copiilor, părinţilor care dau naştere copiilor, îi cresc în credinţă şi îi pregătesc pentru mântuire şi pentru viaţă veşnică. El este şi ocrotitor al monahilor şi monahiilor, al celor care vieţuiesc în mănăstiri şi în sihăstrie sau în pustie, scrie RADOR.

Trebuie spus că, de-a lungul anului bisericesc se întâlnesc şi alte sărbători ale Sfinţilor Arhangheli:

– La 6 septembrie este prăznuită o minune a Sfântului Arhanghel Mihail, săvârşită la Chones, în Colose, din Frigia, care a devenit o sărbătoare a întregii Ortodoxii începând cu secolul al XI-lea, odată cu domnia lui Manuil I Comnenul

– Pe 26 martie este marcat un sobor al Sfântului Arhanghel Gavriil, generat de prezenţa sa în sărbătoarea de Buna Vestire, fiind atestat încă din secolul al V-lea şi menţionat în Tipicul Ierusalimului şi al Mănăstirii „Sf. Sava“ (Liturgica Generală)

– Pe 13 iulie este un alt Sobor al Sfântului Arhanghel Gavriil despre ale cărui origini nu se cunosc foarte multe detalii

– La 11 iunie se comemorează apariţia Sfântului Arhanghel Gavriil la o chilie din Sf. Munte (Adin), fiind o simplă menţiune, fără slujbă separată. Cu această ocazie, Sfântul Arhanghel ar fi dezvăluit unui călugăr prima parte a Axionului Sfintei Fecioare. Sărbătoarea se limitează însă doar la mănăstirile athonite.

În iconografia ortodoxă, Arhanghelul Mihail este reprezentat purtând în mână o sabie de foc, pentru că el pedepseşte păcatul, nedreptatea şi îi apără pe cei drepţi. El pedepseşte popoare rele şi apără popoare bune care împlinesc voia lui Dumnezeu. Arhanghelul Gavriil este reprezentat în iconografia noastră purtând în mână o floare de crin alb, ca simbol al purităţii, al bucuriei şi binecuvântării, pentru că el aduce neamului omenesc vestea cea bună a întrupării Fiului lui Dumnezeu, care aduce mântuirea.

În biserica ortodoxă, chipurile celor doi Arhangheli sunt zugrăvite pe uşile altarelor bisericeşti, cel al Sfântului Mihail pe uşa dinspre nord, iar cel al Sfântului Gavriil pe cea dinspre sud, cei doi fiind consideraţi sfinţi protectori ai bisericii.

Aproape 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica, luni. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, este vorba despre de 1.447.117 de persoane, dintre care 630.814 femei şi 816.303 bărbaţi care poartă numele de Gabriel/Gabriela sau Mihai/Mihaela ori derivate ale acestora.

La bărbaţi, cele mai întâlnite prenume sunt Mihai – 371.106 şi Gabriel 313.135. Se mai întâlnesc prenumele Mihail – 59.739, Mihăiţă/Mihaiţă – 29.452, Mihnea -10.733, Gavril – 17.575, Gavrilă – 6.330, Gabi – 4.141 şi Mihalache 1.552.

La prenume feminine, cele mai frecvente sunt Mihaela – 367.617 şi Gabriela – 251.588. Conform site-ului Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, la femei, se regăsesc şi următoarele prenume: Mihaiela – 6.535, Gabi – 3.453, Mihaila – 807, Mihăiţa/Mihaiţa – 589 sau Găbiţa/Gabiţa – 180.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol