25 noiembrie 2022, 2:50

Și dacă Vladimir Putin ar folosi armele nucleare?

Experții nu sunt convinși că liderul rus ar folosi arme nucleare, deși a amenințat cu asta, dar iată câteva scenarii posibile care s-ar putea desfășura.

Amenințarea abia voalată a președintelui Vladimir Putin de a folosi arme nucleare în Ucraina dacă „integritatea teritorială” a Rusiei este amenințată a stârnit discuții profunde în Occident cu privire la modul în care ar răspunde.

„Aceasta nu este o cacealma”

Într-un discurs televizat miercuri, liderul rus a declarat că nu blufează cu privire la utilizarea armelor nucleare dacă teritoriile rusești vor fi amenințate, în timp ce a anunțat o mobilizare militară parțială în urma căreia aproximativ 300.000 de rezerviști vor fi trimiși să lupte în Ucraina.

„Cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că vântul se poate întoarce și în direcția lor”, a spus Putin, adăugând: „Aceasta nu este o cacealma”.

Analiștii nu sunt convinși că Putin este dispus să fie primul care să dezlănțuie armele nucleare de când Statele Unite au lansat două bombe atomice asupra Japoniei în 1945.

Mai mulți experți și oficiali au vorbit cu AFP despre posibilele scenarii care ar putea apărea în cazul în care Rusia ar efectua un atac nuclear.

Cum ar arăta un atac nuclear rusesc?

Analiștii spun că Moscova ar putea desfășura probabil una sau mai multe bombe nucleare „tactice” sau pe câmpul de luptă.

Bombele nucleare tactice sunt arme mici, cu o putere explozivă cuprinsă între 0,3 și 100 de kilotone, în comparație cu cele 1,2 megatone ale celui mai mare focos strategic american sau cu bomba de 58 de megatone pe care Rusia a testat-o în 1961.

Bombele tactice sunt concepute pentru a avea un impact limitat pe câmpul de luptă, în comparație cu armele nucleare strategice, care sunt concepute pentru a lupta și a câștiga războaie totale.

Dar „mic” și „limitat” sunt relative: Bomba atomică lansată de SUA asupra Hiroshimei în 1945 a avut un efect devastator și a fost de doar 15 kilotone.

Ce ar putea viza Moscova?

Analiștii spun că obiectivul Rusiei în utilizarea unei bombe nucleare tactice în Ucraina ar fi acela de a o speria și de a o determina să se predea sau să se supună negocierilor, precum și de a diviza susținătorii occidentali ai țării.

Mark Cancian, expert militar la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington, a declarat că este puțin probabil ca Rusia să folosească arme nucleare pe linia frontului.

Capturarea a doar 32 km (20 mile) de teritoriu ar putea necesita utilizarea mai multor bombe nucleare – câștiguri mici pentru riscurile uriașe ale introducerii armelor nucleare și ale precipitațiilor nucleare.

„Folosirea unei singure bombe nu va fi suficientă”, a declarat Cancian.

Moscova ar putea, în schimb, să trimită un mesaj puternic și să evite victime semnificative prin detonarea unei bombe nucleare deasupra apei sau prin explozia uneia la mare înălțime deasupra Ucrainei pentru a genera un puls electromagnetic care ar scoate din funcțiune echipamentele electronice.

Sau, Putin ar putea opta să atace o bază militară ucraineană sau să lovească un centru urban și să genereze victime în masă și, eventual, să ucidă conducerea politică a țării.

Astfel de scenarii „ar fi probabil concepute pentru a diviza alianța NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) și consensul global împotriva lui Putin”, a scris vineri pe Substack Jon Wolfsthal, un fost expert în politică nucleară de la Casa Albă.

„Nu este clar dacă ar reuși și ar putea fi la fel de ușor văzut ca fiind mai degrabă disperare (din partea sa) decât hotărâre”, a spus el.

Cum ar trebui să răspundă Occidentul?

Occidentul a rămas ambiguu cu privire la modul în care ar răspunde la un atac nuclear tactic, iar alegerile sunt complicate.

SUA și NATO nu doresc să pară slabe în fața unei amenințări nucleare implicite. Dar ar dori, de asemenea, să evite posibilitatea ca războiul din Ucraina – care nu este membră NATO – să escaladeze într-un război nuclear global mult mai larg și devastator.

Experții spun că Occidentul nu ar avea altă opțiune decât să răspundă la un atac nuclear rusesc și că un răspuns ar trebui să vină din partea NATO ca grup, mai degrabă decât doar din partea SUA.

SUA a poziționat aproximativ 100 de arme nucleare tactice proprii în țările NATO și ar putea răspunde în același mod împotriva forțelor rusești.

Amenințarea cu un răspuns ar demonstra hotărârea și ar reaminti Moscovei pericolul acțiunilor sale, potrivit lui Matthew Kroenig de la Atlantic Council.

Cu toate acestea, a spus el, „ar putea, de asemenea, să provoace o represalii nucleare rusești, crescând riscul unui schimb nuclear mai mare și al unui dezastru umanitar suplimentar”.

Un alt risc este că unii membri NATO ar putea respinge un răspuns nuclear, servind scopurilor lui Putin de a slăbi alianța.

Ar trebui ca Ucraina să primească arme mai puternice?

Răspunsul la un atac nuclear într-un mod mai convențional, militar sau diplomatic, și furnizarea de arme mai letale Ucrainei pentru a ataca Rusia ar putea fi mai eficient, spun experții.

„Utilizarea nucleară rusă ar putea oferi o deschidere pentru a convinge țările care au fost până acum reticente – cum ar fi India și, posibil, chiar China – să participe la escaladarea sancțiunilor”, a declarat Kroenig.

În plus, SUA ar putea oferi Ucrainei avioane NATO, baterii antirachetă Patriot și THAAD și rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS care ar putea fi folosite de forțele ucrainene pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei.

„Oricare ar fi restricțiile pe care le avem acum asupra forțelor ucrainene – și cred că avem unele restricții – ele vor dispărea toate”, a spus Cancian.

Analiză Al Jazeera


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol