23 iunie 2024, 11:35

Sibiu: primul ONG din România pentru muncitoarele exploatate în industria de confecții

În 10 septembrie, s-a lansat „Haine curate”, prima organizație din România dedicată drepturilor muncitoarelor și muncitorilor care produc haine pentru firme celebre în condiții grele de muncă. Organizația este fondată de cinci femei, dintre care două sibience. Prin intermediul acestei organizații, toate persoanele care lucrează în fabrici de confecții în condiții grele sau fără a le fi respectate depturile vor avea susținere și o voce care se va face auzită. Activitatea ONG-ului va fi la nivel național.

Miza organizației „Haine Curate” este de a ajuta muncitoarele din confecții care se confruntă cu abuzuri la locul de muncă. Organizația își propune să ofere „plase de siguranță” și asistență juridică atunci când muncitoarele sunt concediate fiindcă și-au cerut drepturile, să le facă vocile auzite în rândul autorităților și brandurilor pentru care confecționează haine și să le facă poveștile cunoscute în rândul publicului internațional.

Sunt fabrici în care muncitoarele leșină des din cauza epuizării și a căldurii, în care îndură jigniri sau muncă peste program, de multe ori neplătită. Muncitoarele sunt în general plătite cu salariul minim, iar uneori nu-l primesc nici pe acesta.

Peste 200 de mii de români, majoritatea femei, lucrează în fabrici care fac haine pentru mărci celebre. În ultimii ani, din numeroase investigații și cercetări, a reieșit că România a devenit concurenta Asiei la forță de muncă ieftină și muncitori vulnerabili din industria confecțiilor.

Foto: Fabrica de Confecții (Facebook)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol