2 martie 2024, 15:18

Sibiul, prezentat în Ucraina ca posibilă destinație pentru sărbătorile de iarnă

”Sibiu: cel mai frumos oraș cu ochi din Romania” este titlul unui articol apărut pe site-ul UNIAN, o agenție de presă ucraineană. Un articol detaliat, cu multe fotografii, din care nu lipsesc date legate de istorie, arhitectură, mâncare locală, locuri de vizitat, clădiri emblematice și locuri de cazare.

”Sibiul este adesea numit cel mai frumos oraș din România, și din motive întemeiate. Aici, catedrale maiestuoase și străzi ordonate cu case colorate coexistă cu peisaje pitorești transilvănene, iar Târgul de Crăciun este considerat cel mai frumos din țară. Vă prezentăm din propria noastră experiență de ce merită să vizitezi Sibiul și de ce este numit „Orașul ochilor””, scrie UNIAN.

Alin Chipăilă, directorul Asociației Județene de Turism Sibiu, spune că nu este vorba de un articol de promovare comandat de Sibiu pentru piața ucraineană, însă orașul poate fi văzut ca o destinație pentru sărbătorile de iarnă pentru ucrainenii care pot și care își permit să ”facă o pauză” de la război.

”E clar că ucrainenilor nu le stă mintea la turism în această perioadă, însă ar putea fi o idee pentru cei rămași. Sibiul poate fi văzut ca o destinație pentru sărbătorile de iarnă, una nu foarte îndepărată, atractivă și interesantă pentru a uita de ororile războiului”, a declarat pentru Turnul Sfatului, Alin Chipăilă, directorul Asociației Județene de Turism Sibiu.

Avantajele Sibiului

Jurnaliștii au observat printre altele că în Sibiu, în comparație de Cluj, alt oraș pe care l-au vizitat, sunt mai mulți ucraineni pe străzi.

Poți auzi adesea că Sibiul este numit cel mai frumos oraș din România și, sincer, este greu să nu fii de acord cu asta. Cel puțin din câte am văzut. De asemenea, este extrem de ordonat, cu străzi curate și clădiri istorice bine întreținute. Desigur, aici sunt și case ponosite, dar se potrivesc cumva bine în atmosfera generală. Sibiul mai este numit și „Orașul ochilor” – datorită unui tip special de acoperișuri deasupra caselor vechi, în care ferestrele din poduri seamănă cu ochii. Ele pot fi văzute în tot centrul istoric și nu numai.

În plus, Sibiul este renumit pentru Târgul de Crăciun – se spune că este cel mai mare și cel mai bun din România. Aceste tradiții sunt probabil rămase de la germani, ale căror târguri de Crăciun sunt considerate printre cele mai tradiționale din Europa.

În general, centrul turistic al Sibiului este destul de compact – principalele atracții turistice pot fi vizitate în câteva ore. Cu toate acestea, în opinia noastră umilă, în acest oraș merită să rămâi puțin mai mult.

Apropo, o observație interesantă: dacă în Cluj-Napoca cu greu am observat ucraineni pe străzi, atunci la Sibiu erau deja mulți”, scriu ucrainenii.

Sursa foto: UNIAN

L-au văzut la Catedrala Ortodoxă pe câinele erou Patron

Jurnaliștii ucraineni au luat la pas orașul și au încercat să descopere tot ce ar putea fi mai interesant în Sibiu.

”Desigur, în primul rând, toată lumea merge în Piața Mare, care este una dintre cele mai mari piețe din Transilvania. Aici se adună de obicei un număr considerabil de turiști, deoarece în jurul pieței se concentrează un număr mare de cafenele, restaurante, bănci, magazine, hoteluri și alte lucruri.

Și aici se află Muzeul Național Brukenthal, care este considerat cea mai veche instituție de acest tip din România.

Pe lângă principalul muzeu de artă din Piața Mare, unde sunt prezentate peste o mie de lucrări de pictură flamandă, germană, austriacă, spaniolă, italiană și franceză din secolele 15-18, muzeul include și o mare bibliotecă, o istorie.

Cele mai frumoase peisaje se deschid din turnul Catedralei Sf. Maria (Catedrala Evanghelică CA Sfânta Maria) din secolul XIV-XV, la aproximativ o sută de metri de piaţa centrală.

Intrarea aici este cu plată, urcușul poate fi puțin greu, dar merită. Este însă adevărat că nu poți privi decât prin fereastră.

O altă „carte de vizită” a Sibiului – podul cunoscut și sub numele de Podul Minciunilor – se află foarte aproape de Catedrala Sf. Maria. Multe legende sunt asociate cu el, dar cea mai populară spune că podul ar trebui să se dărâme dacă cineva care se află pe el spune o minciună. Având în vedere că rezistă din 1859, este evident că toți cei din Sibiu sunt foarte sinceri.

O altă clădire interesantă din Sibiu este Catedrala Ortodoxă Sfânta Treime (Catedrala Sfânta Treime), construită la începutul secolului al XX-lea. Ortodoxia este principala religie din țară.

Catedrala este într-adevăr foarte frumoasă, cu fresce incredibile. Cu toate acestea, o frescă ne duce cu gândul la un câine special, am și denumit-o „fresca Sfântului Patron”, făcând aluzie la deja legendarul câine din regiunea Cernihiv”, scrie UNIAN.

Prețuri mari

Ucrainenii au fost impresionați de faptul că au putut găsi aici o varietate mare de locuri de cazare. Entuziasmul s-a mai domolit atunci când au văzut cât costă o masă la restaurant.

”Dacă vorbim de prețuri în restaurantele din centrul Sibiului, atunci sunt… turistice. De exemplu, în locul în care ne aflăm, un pahar mic de bere locală și un aperitiv de brânză Brie coaptă cu baghetă au costat aproximativ 350 de grivne. Dacă luăm o masă mai consistentă și cu mai multe băuturi, atunci prețul de persoană va ajunge cu ușurință la 700-800 de grivne pentru cină. Și nu este cel mai scump loc”, adaugă sursa citată.

Dar ceea ce m-a frapat a fost accesibilitatea prețurilor locuințelor pentru unul dintre cele mai populare orașe turistice din țară. Un pat într-o cameră de hostel costă de la 350 UAH de persoană pe noapte, iar prețurile pentru camere duble bugetare sau apartamente mici încep de la 900 UAH. Pentru cei cărora le place mai mult confort, există suficiente hoteluri în oraș cu camere duble mai aproape de 2 mii grivne pe noapte de categoria 3-4 stele”,  mai scrie UNIAN.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol