Odată cu sosirea unui alt an, s-ar putea să reflectați la ceea ce ați dori să realizați și la felul de persoană care doriți să fiți în următoarele 12 luni.
Dar cum să eviți obiectivele din noul an pe care nu le poți respecta, sunt întrebări legitime ale fiecăruia, la început de an.
Aproximativ o treime dintre europeni își stabilesc anual obiective. Respectarea lor este însă o cu totul altă chestiune.
În anii precedenți, sondajele au relevat că între 17% și 45% dintre cei care își stabilesc obiective pentru noul an, abandonează aceste încercări după doar prima lună.
Majoritatea oamenilor renunță la obiective până la jumătatea anului, potrivit unui studiu publicat de BBC.
Ce este sindromul speranței false
Aceste eșecuri pot duce la ceea ce unii psihologi descriu ca fiind un ciclu anual al „sindromului speranței false”.
Sindromul speranței false poate aduce beneficii psihologice, oferind un sentiment de optimism și confort emoțional. Cu toate acestea, poate, de asemenea, împiedica oamenii să ia decizii realiste și să se pregătească pentru eventualități mai puțin favorabile.
În schimb, există unele dovezi că ar putea fi mai bine să stabilești obiective care sunt mai realizabile.
Cercetările sugerează că obiectivele care sunt realiste, specifice și în care succesul poate fi ușor măsurat, tind să aibă mai mult succes decât cele care se concentrează pe abținerea sau evitarea a ceva, cum ar fi renunțarea la fumat sau la băutură.
Iată șapte aspecte ale vieții tale, folosind câteva sfaturi bazate pe știință.
Concentrează-te pe somn
Cercetările arată că oamenii experimentează somnul sezonier, ceea ce înseamnă că au nevoie de mai multă odihnă în timpul iernii întunecate decât în timpul verii.
Un studiu german a constatat că oamenii au dormit cu o oră mai mult în decembrie decât în iunie.
Pentru a vă îmbunătăți somnul în timpul iernii, mergeți la culcare mai devreme și evitați luminile puternice în cele două ore înainte de culcare.
Cercetări recente au descoperit, de asemenea, că o oră constantă de culcare ne poate ajuta să menținem un intestin sănătos.
Concentrează-te pe corp
Timpul pentru sport: Este un moment bun pentru a ieși afară și a face niște exerciții în frig. Poți chiar să încerci mersul înapoi.
S-a descoperit că mersul înapoi ar arde mai multe calorii decât mersul înainte, întărind în același timp mușchii din spate.
Este recomandat în special persoanelor cu probleme la genunchi, deoarece reduce tensiunea asupra articulației genunchiului, crescând în același timp flexibilitatea.
Concentrează-te pe mintea ta
Dacă vă simțiți deosebit de energic, puteți încerca și niște genuflexiuni. Lucrând cu și împotriva gravitației, aceste exerciții simple pot oferi creierului un impuls surprinzător al fluxului sanguin, care, la rândul său, ne poate îmbunătăți abilitățile cognitive și abilitățile de rezolvare a problemelor.
Dacă vi se pare prea multă muncă grea, puteți încerca întotdeauna să vă gândiți că sunteți tânăr. Cercetările arată că, dacă te vezi tânăr, s-ar putea să trăiești mai mult.
Admirați ceva. Experimentarea admirației poate reduce stresul, crește memoria și îți poate oferi un sentiment mai bun de conexiune cu lumea din jurul tău.
De asemenea, exercițiile de respirație pot reduce stresul, anxietatea și pot scădea tensiunea arterială.
Concentrează-te pe relațiile tale
Să ai prieteni este bine pentru tine – aceștia îți pot întări sistemul imunitar, îți pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și te pot face să te simți mai fericit.
Prietenii pe care îi avem ne pot schimba obiceiurile, în bine și în rău. Primim cu satisfacție indicii de la oamenii din jurul nostru, iar acestea pot avea un impact puternic asupra comportamentului nostru.
Ușoare schimbări în stilul hainelor pe care le purtăm, care încalcă convențiile, ne pot face mai atractivi.
Concentrează-te pe ceea ce mănânci
Nu este deloc surprinzător că atât de mulți dintre noi începem noul an cu ceea ce mâncăm în prim-planul minții noastre.
Începeți noul an prin a mânca mai sănătos și prin a vă impune o minimă rigoare alimentară.
Stabiliți și respectați orele mesei și încercați să mâncați disciplinat.
Concentrează-te pe hobby-uri
Unii oameni fac eforturi extreme pentru a se elibera de plictiseală.
Oamenii care se plictisesc cu ușurință pot fi absorbiți de comportamente care creează dependență, cum ar fi utilizarea compulsivă a telefonului mobil, iar trăsătura a fost legată de o susceptibilitate crescută la o serie de probleme de sănătate mintală.
Începerea unui nou hobby vă poate ajuta să vă mențineți creierul mai tânăr, să vă alimentați creativitatea și să împiedicați această plictiseală.
Dacă distracția ta preferată este să te ghemuiești cu o carte bună, e și mai bine: oamenii care citesc ficțiune se pricep mai bine la ceea ce gândesc și simt alții.
Iar dacă vă place să citiți cu voce tare altora, nu numai că vă poate îmbunătăți memoria despre ceea ce citiți, ci vă poate și ușura înțelegerea textelor complicate.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol