21 februarie 2024, 19:54

Simona Halep a fost acuzată oficial de dopaj. Investigația a luat sfârșit

Simona Halep a fost acuzată oficial de dopaj. Simona are la dispoziție 20 de zile să conteste actul de acuzare sau să încheie un acord de recunoaștere.

„Actul de acuzare de dopaj i-a fost adus la cunoștință lui Halep” dezvăluie, exclusiv la TVR, singurii români din agenția londoneză care o vor audia pe Simona, Sport Resolutions. Avocații români explică ce urmează în cazul sportivei noastre.

Exclusiv la TVR, Paul Ciucur și Dan Mihai, singurii români din agenția londoneză de soluționare a litigiilor din sport, anunță că Halep a fost acuzată, oficial, de dopaj cu Roxadustat, la US Open.

Investigația a luat sfârșit

„Faza de investigație a luat sfârșit. De acum înainte, Simona Halep are la dispoziție 20 de zile, fie să conteste actul de acuzare, fie să încheie, există și această posibilitate, un acord de recunoaștere care i-ar reduce de la 4 ani, cât este sancțiunea standard, la 3 ani”, a declarat Paul Ciucur, avocat Sport Resolutions.

Românii de la Sport Resolutions dezvăluie condițiile pe care Halep trebuie să le ia în calcul, dacă invocă „contaminarea probelor prelevate la controlul antidoping”.

„Trebuie văzut ce iregularități s-ar fi putut întâmpla și dacă aceste iregularități pot cauza un alt rezultat decât cel existent”, a spus Dan Mihai, avocat Sport Resolutions.

„Având în vedere că atât la proba A cât și la proba B, sportiva, și sportivii în general, nu doar ea, participă în mod direct: ei pun proba în aceste recipiente și, mai mult decât atât, au ocazia, dreptul și ocazia de a fi prezenți, personal sau prin reprezentant, la deschiderea probei B, așa cum a fost cazul nostru, o contra-expertiză, este o variantă cu șanse foarte mici de contestare”, afirmă Paul Ciucur, avocat Sport Resolutions.

Ciucur arată și care este situația dacă Simona Halep se apără invocând contaminarea suplimentelor de efort: „Comportă două condiții: una, să-și fi păstrat un flacon deschis din care a ingerat substanța, suplimentul pe care pretinde a fi contaminat iar, doi, să mai aibă încă două flacoane identice, sigilate, din același lot.”

For independent de soluționare a litigiilor din sport

Sports Resolutions, agenția care se va ocupa de audierea Simonei Halep, este un for independent de soluționare a litigiilor din sport.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu din tenis, după ce a fost testată pozitiv la testele anti-doping de la US Open, la Roxadustat, o substanță care ajută la mai buna oxigenare a sângelui.

Sportiva, dublă campioană de Mare Șlem, a anunțat pe 21 octombrie,  pe rețelele de socializare, că a primit o notificare potrivit căreia a fost testată pozitiv la substanța numită Roxadustat, prezentă într-o cantitate extrem de mică, la US Open. „Este cel mai mare șoc al vieții mele”, a scris  sportiva, care anunța că începe cel mai greu meci al vieții.

Potrivit Agenţiei Naţională Antidoping (ANAD),  „Roxadustat este substanţă nespecifică” în cazul căreia,  dacă se dovedeşte încălcarea intenţionată a Listei Interzise perioada de suspendare a unui sportiv este de 4 ani, iar dacă sportivul poate demonstra lipsa intenției, perioada de suspendare e de 2 ani.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol