12 septembrie 2023, 19:36

Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj

Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj. Este vestea pe care sportiva și fanii ei NU doreau să o audă. Un coșmar.

Decizia a fost anunțată oficial de Agenția de Integritate a Tenisului, însă Halep o poate contesta la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a transmis într-un comunicat de presă că “un tribunal independent” a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, “ca urmare a unor încălcări ale Programului antidoping în tenis (TADP)”. 

Halep a fost acuzată de două încălcări separate ale regulamentului TADP: “Prima se referea la un rezultat pozitiv pentru substanța interzisă roxadustat la US Open 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiției, pe 29 august 2022. Cea de-a doua acuzație se referea la nereguli în pașaportul biologic al lui Halep. (…) Utilizarea unei substanțe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul pașaportului biometric”.

Pașaportul biologic este o metodă prin care sunt monitorizați diferiți parametri sanguini de-a lungul timpului, pentru a identifica eventualele încălcări ale regulilor antidoping. Nu este clar care sunt problemele identificate în pașaportul biologic al sportivei și nici dacă au legătură cu suspendarea de la US Open sau este vorba despre o altă problemă.

Agenția mai informează că judecătorii s-au reunit la 28 și 29 iunie 2023 la Londra și au audiat martori și experți științifici în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei.

Legendarul tenismen, Ilie Năstase, 77 de ani, a analizat scurt suspendarea de 4 ani primită de Simona Halep, considerând, totuși, să Simona poate reveni, cândva, în circuit.
”Drastic! Sharapova a făcut mai mult și a luat doar un an și un pic. În fine. Probabil, dacă era americancă nu avea parte de acest tratament”, a spus Năstase pentru gsp.ro.

SIMONA HALEP, PRIMA REACȚIE DUPĂ CE A FOST SUSPENDATĂ 4 ANI

Simona Halep spune că este „șocată și dezamăgită” de decizia de interzicere din tenis timp de patru ani pentru acuzații de dopaj și că va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Fostul număr 1 mondial, care a câștigat Roland Garros în 2018 și Wimbledon în 2019, și-a susținut întotdeauna nevinovăția, dar Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a anunțat marți că a primit o suspendare de patru ani care, dacă va fi menținută, ar putea pune capăt efectiv carierei sportivei de 31 de ani.
Simona Halep spune că va face apel și că încă își dorește să revină pe teren: „Astăzi, un tribunal din cadrul Programului Antidoping pentru Tenis a anunțat o decizie provizorie în cazul meu”, a declarat Halep. „Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea și, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viața frumosului joc de tenis. Iau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru și mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, cu bună știință sau intenționat, vreo substanță interzisă. Am refuzat să accept decizia lor de suspendare pentru patru ani.
Într-un raport de 126 de pagini, tribunalul a constatat că am comis ambele acuzații aduse de Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) – un test de urină pozitiv în timpul competiției pentru o substanță interzisă și o încălcare a programului de pașaport biologic al sportivilor. Reprezentanții mei și cu mine am prezentat ITIA și tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele, inclusiv multiple întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în legătură cu testele efectuate în jurul pașaportului meu biologic (ABP). Deși sunt recunoscătoare că am în sfârșit un rezultat după numeroase întârzieri nefondate și sentimentul de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt atât șocată, cât și dezamăgită de decizia lor.
Cred într-un sport curat și, în aproape două decenii ca jucătoare profesionistă de tenis, de-a lungul a sute de turnee și două titluri de Grand Slam, am făcut 200 de teste de sânge și urină pentru a verifica dacă nu există substanțe interzise – toate au fost curate, până la 29 august 2022. Înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere și a fizioterapeutului, mi-am ajustat suplimentele nutritive.

Niciunul dintre ingredientele enumerate nu includea substanțe interzise, însă acum știm – și tribunalul a fost de acord – că unul dintre ele a fost contaminat cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul meu inițial pozitiv până la începutul anului 2023, toate rezultatele fiind negative. În ciuda acestor dovezi, ITIA a adus o acuzație de ABP doar după ce grupul său de experți a aflat identitatea mea, ceea ce a făcut ca doi din trei să-și schimbe brusc opinia în favoarea acuzațiilor ITIA. ITIA s-a bazat exclusiv pe opiniile acestor experți care s-au uitat doar la parametrii mei sanguini – pe care i-am menținut mai bine de 10 ani în același interval.
Acest grup a ignorat faptul că nicio substanță interzisă nu a fost găsită vreodată în probele mele de sânge sau de urină, cu singura excepție a unui test pozitiv din 29 august pentru roxadustat, care era prezent la un nivel extrem de scăzut și care, dacă luăm în considerare testul meu negativ cu trei zile înainte, ar fi putut fi cauzat doar de o expunere accidentală la roxadustat.
Sunt veșnic recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei mele, a prietenilor și a fanilor tenisului din întreaga lume. Continui să mă antrenez și să fac tot ce-mi stă în putință pentru a-mi reabilita numele de aceste acuzații false și a mă întoarce pe teren. Intenționez să fac apel la această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și să urmez toate căile de atac împotriva companiei de suplimente în cauză”, a transmis Simona Halep prin intermediul unui comunicat oficial.

PRIMA REACȚIE A FOSTULUI ANTRENOR AL SIMONEI HALEP, DUPĂ SUSPENDAREA DE 4 ANI: „E IREAL”

Adrian Marcu, fost antrenor al Simonei Halep, a oferit prima reacție cu privire la suspendarea de 4 ani a româncei în cazul de dopaj în care e implicată. Acesta a catalogat decizia ITIA drept ireală și este de părere că dacă va fi păstrată sportivei îi va fi aproape imposibil să mai revină pe teren, scrie eurosport.ro.

„Mi se pare destul de ireal,, ținând cont de cât o cunosc eu pe Simona, din perioadele în care am antrenat-o și am fost alături de ea la Fed Cup (n.r. actuala Billie Jean King Cup). Din ce știu are dreptul să meargă la TAS și să încerce acolo să vadă ce poate să facă. Pentru orice, mai ales la vârsta asta, 4 ani este enorm. Nu e vorba că nu joci, e vorba că stai fără competiții. Mi-e greu să cred că la peste 30 de ani poți să stai 4 ani și să revi. Nimic nu este imposibil, dar totuși este foarte greu.
Cred că pentru ea este foarte greu. Și mie personal îmi era foarte greu să-mi imaginez chestia asta, dar acum că știu decizia îmi vine foarte greu să o accept. În continuare îmi vine foarte greu să cred și să accept că s-a întâmplat ceea ce se susține”, a spus Adrian Marcu la Antena 3 CNN.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol