20 iunie 2024, 1:50

Simona Halep dă în judecată firma canadiană producătoare de suplimente și cere daune de 10 milioane de dolari

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a dat în judecată compania canadiană care a produs suplimentele nutriţionale din cauza cărora consideră că a fost testată pozitiv şi a fost suspendată patru ani pentru dopaj, transmite Reuters.

Halep cere despăgubiri mai mari de 10 milioane de dolari de la Quantum Nutrition, care produce Schinoussa Superfoods, după ce testul pozitiv la roxadustat (medicament folosit de oamenii cu anemie, n. re.) din 2022, de la US Open.

Roxadustatul se află pe lista interzisă a Agenţiei Mondiale Antidoping deoarece poate creşte hemoglobina şi producerea de celule roşii, mărind rezistenţa la efort.

Halep, 32 ani, fost lider mondial, a afirmat că a folosit suplimentele Schinoussa în timpul participării la ediţia din 2022 a turneului de la Flushing Meadows, iar suplimentele Keto MCT luate erau contaminate cu roxadustat, fapt care nu figura pe etichetă.

Dubla campioană de Mare Şlem a susţinut de fiecare dată că nu a utilizat niciodată substanţe interzise, iar neglijenţa companiei Quantum şi afirmaţiile false că suplimentul său este legal i-au afectat cariera şi au umilit-o.

Halep cere de daune morale în acest proces, pe care l-a intentat la un tribunal din Manhattan, New York.

Quantum, care este originară din Scarborough, Ontario, nu a răspuns cererii Reuters un comentariu.

Fondatorul companiei a declarat în octombrie pentru cotidianul canadian The Globe and Mail că Halep caută un ţap ispăşitor, iar compania sa este vizată.

Avocaţii Simonei Halep nu au răspuns nici ei cererii pentru comentarii adiţionale.

Halep a fost audiată săptămâna trecută de Tribunalul de Arbitraj Sportive de la Lausanne, la care a depus apel pe 24 octombrie, împotriva suspendării sale pe patru ani, dictată de Agenţia Internaţionale pentru Integritatea Tenisului (ITIA). Potrivit tribunalului de la Lausanne, Halep a cerut ca decizia ITIA să fie anulată şi sancţiunea sa ”să fie redusă”.

Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, a anunţat, pe 12 septembrie, Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA). ITIA a precizat că un tribunal independent a suspendat fostul lider mondial pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).

Halep fusese suspendată provizoriu în octombrie 2022, iar perioada sa de ineligibilitate este luată în considerare din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol