15 ianuarie 2023, 7:49

BREAKING NEWS: Simona Halep, suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului: A fost testată pozitiv la US Open 2022

Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului după ce a fost testată pozitiv la US Open 2022, anunță hotnews.ro.

La Grand Slamul de la Flushing Meadows, sportiva noastră a fost eliminată în turul întâi.

Informația suspendării Simonei Halep a fost prezentată inițial de reputatul jurnalist american Ben Rothenberg, pe Twitter.

La doar câteva minute după aceea, Simona Halep a reacționat pe contul personal de Facebook, acolo unde a confirmat informația jurnalistului american.

”Este cel mai mare șoc din viața mea”

Simona se declară șocată de acest anunț și spune că niciodată în carieră nu i-a trecut prin minte ideea de a trișa.

„Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita Roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea.

De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile în care am fost educată.

Mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală.

Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, a scris Halep pe Facebook.

Roxadustat, comercializat sub brandul Evrenzo, este un medicament antianemie. Crește producția endogenă de eritropoetină și stimulează producția de globulină și celule roșii din sânge.

Motivul pentru care EPO (eritropoetina) este pe lista dopajului în sportul de performanţă este creşterea volumului sanguin, a eritrocitelor şi hemoglobinei pentru a creşte capacitatea de transport a oxigenului.

Fosta mare campioană Monica Iagăr a comentat:

„E medicament pe piață, suficient sa îl iei antianemie. . Dacă a avut prescriptor pentru tratarea anemiei era suficientă o recomandare scrisă de către medicul curant / specialist depusă la controlul doping și medicamentul nominalizat pe hârtia de doping.

Dar cred că cineva a vrut să scape de ea

Așa cum a declarat începe lupta, o lupta grea …”, relatează ziare.com.

„Vai de capul! Vai de mine! Nu-mi vine să cred. Dar cu ce substanță? Vai de capul meu!!! Dar când au controlat-o că ea nu a mai jucat de mult? Nu știu, sunt foarte șocat. Ea trebuie să rezolve, sper că nu este adevărat. Nu vreau să cred că este adevărat.

Pe vremea noastră, dacă beai un pahar de vin dormeai trei zile, ăla era drogul nostru. Acum sunt mulți care iau, dar nu cred asta despre Simona. Sper din tot sufletul că este o greșeală. Nu-mi dau seama. Ea o să ne explice, ea știe cel mai bine! Dar ce își face substanța asta, te face să zbori la fileu?”, a declarat Ilie Năstase pentru playtech.ro.

“Chiar dacă ne-am despărțit, susțin cu tărie, până în pânzele albe acest lucru: Simona are un suflet curat!”

Toni Iuruc, omul care până în luna septembrie i-a fost soţ, a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK după ce Simona Halep a fost suspendată pentru dopaj. Fostul soţ susţine că niciodată nu ar face Simona aşa ceva, fiind foarte atentă mereu la alimentaţie.

”Nu pot eu să-mi dau cu presupusul ce s-a întâmplat, nu sunt specialist în antidoping, dar vă spun apăsat că Simona nu putea să facă așa ceva! Nu putea să recurgă la așa ceva.

Chiar dacă ne-am despărțit, susțin cu tărie, până în pânzele albe acest lucru: Simona are un suflet curat!! Habar nu am cum a apărut povestea asta, nu sunt specialist, nu pot să dau eu verdicte. Dar pot să vă garantez un lucru, pentru că am fost non-stop alături de ea în ultimii ani, fata asta nu putea să facă așa ceva.

Sunt șocat, nu-mi revin de o oră, sunt șocat și iarăși șocat! Nu pot să cred așa ceva. O cunosc de trei ani pe Simona, din care minimum doi în circuit, și vă jur că această fată, fosta mea soție, este obsedată de un singur lucru: cinstea!

Poți să-i iei orice Simonei, dacă i-ai luat cinstea, corectitudinea, o omori! Nu mai e om! Nu știu ce s-a întâmplat acolo, cu acel test, dar probabil este o greșeală. Simona nu ar fi făcut așa ceva nici dacă i-ai fi tăiat mâna ca să nu mai joace tenis.

Simona Halep nu ar trișa niciodată, cariera ei este blazonul ei și o știu cel mai bine… Știți foarte bine că abia am terminat divorțul, aș fi putut să spun «No comment». Nu am cum să fac așa ceva, când cunosc acest om atât de bine, când am stat cu ea atâția ani. Simona era obsedată să nu greșească.

Vă dezvălui ceva în premieră: nu bea niciodată nici măcar apă dacă sticla nu era sigilată. O desigila cu mâna ei, mereu era atentă. Vă mai spun ceva. Nu lua nici măcar o Vitamina C fără să întrebe medicul. Este bolnavă de corectitudine”, a spus Toni Iuruc.

Riscă 4 ani de suspendare

AP spune că Halep (31 de ani) riscă până la patru ani de suspendare, conform regulamentelor antidoping existente în vigoare (în cazul unui medicament precum roxadustat). „Sportivii pot obţine o reducere a suspendării, probabil până la trei ani, dacă recunosc rapid că s-au dopat şi acceptă sancţiunea”, scrie hotnews.ro.

Gazzetta dello Sport: Șoc în lumea tenisului

Conform AP, reprezentanții Federației Americane de Tenis nu au dorit să comenteze pe marginea subiectului. Același lucru și în cazul lui Patrick Mouratoglou, scrie hotnews.ro.

„Halep suspendată pentru dopaj: A luat substanţe interzise la US Open”, scrie Gazzetta dello Sport. Jurnaliștii italieni adaugă: „Şoc în lumea tenisului. ITA (Agenția Internațională de Integritate) a confirmat că Simona Halep, 31 de ani, a fost suspendată pentru dopaj.”

L’Equipe – „Halep suspendată.”

Marca -„Simona Halep, pozitivă la testul antidoping. Substanţa găsită este Roxadustat, asimilată categoriei EPO de către Agenţia Mondială Antidoping şi care îmbunătăţeşte oxigenarea sângelui.”

The Guardian – „Simona Halep, de două ori campioană de grand slam, a picat un test andidoping la US Open.

Halep, care a câştigat Roland Garros în 2018 şi Wimbledon anul următor, este cea mai importantă jucătoare de tenis depistată pozitiv după Maria Şarapova, testată în urmă cu şase ani.”

Reuters – „Fostul lider WTA descrie suspendarea ca fiind cel mai mare şoc al vieţii ei şi neagă că ar fi luat substanţa interzisă cu bună ştiinţă”, conform News.ro.

„Mă uit şi încerc să mă gândesc ce s-a putut întâmpla. Sperăm că a fost un accident. Poate să fie o contaminare. Nu cred că Simona a apelat la această metodă, cred că e un accident.

Simona şi când era mai tânără tolera destul de greu chiar şi mineralele simple pe care le ia un jucător de tenis. Nu cred că Simona s-a aventurat în treaba asta.

Eu aş fi făcut mai repede public lucrul ăsta ca să arăt că sunt bine intenţionat. Probabil au aşteptat proba B.

Nu cred că Simona a apelat la aşa ceva, probabil s-o fi îngrijorat puţin. Dar cred că era bine dacă ar fi pus în discuţia publică mai devreme lucrul ăsta” – Firicel Tomai, la Digisport.

Patrick Mouratoglou nu comentează suspendarea Simonei Halep

Potrivit GSP, primele cuvinte ale tehnicianului francez au fost transmise (după șase ore) prin intermediul biroului de PR: „Pentru moment, nu comentez”.

Pentru a înțelege cât de complex este cazul, Hotnews a cerut părerea șefei Agenției Naționale Antidoping din România, Gabriela Andreiașu.

„E o întrebare foarte grea pentru că există mai multe prevederi în codul mondial antidoping care spun așa: dacă ea își demonstrează total nevinovăția există o prevedere în cod care spune că în circumstanțe excepționale să fie diminuată perioada de suspendare.

Însă, sportivii sunt direct răspunzători pentru ceea ce există în organismul lor. Trebuie să demonstreze cum a ajuns acea substanță în corp, pentru că substanța asta nu e permisă deloc în organism. Cum e cazul canabisului, până la o anumită concentrație. Simpla prezență a acestei substanțe (n.r. roxadustat) este considerată dopaj.

Dacă i-a dat cineva, nu știu, i-a recomandat substanța aceasta, persoana respectivă poate fi acuzată de complicitate la încălcarea reglementării doping în ceea ce o privește pe Simona Halep, deci lucrurile se complică foarte mult.

Nu cunosc deloc dosarul, noi ca organizație antidoping am primit doar prima scrisoare pe care a primit-o și Simona, am fost obligați să păstrăm confidențialitatea (ANAD a știut de caz de acum câteva zile).

„Mie-mi pare foarte rău, pentru că Simona a avut o perioadă în care păstra legătura prin stafful ei tehnic cu ANAD-ul. Ne întreba de medicamente, de suplimente, de tot ce îi era prescris, dacă sunt sau nu interzise.

De la un anumit moment nu a mai păstrat legătura cu noi, cam de un an de zile. Nu ne-a mai contactat așa cum o face David (n.r. Popovici) sau părinții lui. Părinții lui mă sună indiferent de fusul orar care există la ei” – Gabriela Andreiașu, șefa ANAD.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol