23 aprilie 2024, 11:14

Sindicatele din Germania n-au liniște. De joi, UN NOU VAL de greve

Deși nimănui nu-i arde de haos în transport și întârzieri la locul de muncă și urgențe, sindicatele germane își văd de agenda revendicativă, anunțând un nou val de greve chiar din această săptămână. Ziua aleasă este joi, când mecanicii de locomotivă din Germania vor lansa un nou val de greve, începând de joi dimineaţă, a declarat luni preşedintele Sindicatului mecanicilor de locomotivă (GDL), Claus Weselsky, adăugând că eşecul negocierilor salariale cu conducerea operatorului feroviar Deutsche Bahn (DB) nu a lăsat sindicatului altă opţiune decât greva. De asemenea, în grevă intră și Lufthansa, anunță Die Welt.

„În primul rând, negocierile au eşuat. În al doilea rând, noi greve vor urma pe cale de consecinţă”, a declarat Weselsky. Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte transportul feroviar de pasageri, greva ar urma să înceapă joi dimineaţa la ora locală 02:00 am (01:00 GMT) şi va dura 35 de ore. În ceea ce priveşte transportul feroviar de marfă, oprirea lucrului va începe încă de miercuri seara, de la ora 18:00 pm.

Aceasta va fi a cincea grevă organizată de GDL în încercarea de a obţine salarii mai mari, care să compenseze efectele inflaţiei, precum şi pentru reducerea programului săptămânal de lucru, de la 38 până la 35 de ore, fără o diminuare a salariilor.

„Greva va dura 35 de ore, astfel încât toată lumea din ţară să înţeleagă despre ce vorbim: săptămâna de lucru de 35 de ore”, a subliniat Weselsky.

După aceasta, vor mai fi greve neanunțate, în valuri. Sindicatul nu va da un preaviz de 48 de ore pentru acestea, a precizat sursa citată

Precedenta grevă la scară naţională a mecanicilor de locomotivă din Germania a avut loc la finele lunii ianuarie şi urma să fie cea mai lungă din istoria companiei Deutsche Bahn. Însă protestul a trebuit să se încheie prematur după ce încetinirea economiei germane a presat sindicatul GDL să revină la masa negocierilor.

La doar două ore după ce mecanicii de tren încetează munca, traficul aerian se oprește și el. Noi greve sunt iminente și în aeroporturi: sindicatul Verdi a cerut personalului de la sol al companiei Lufthansa să oprească munca joi și vineri – acest lucru va afecta și pasagerii. Conflictul de muncă este programat să înceapă în zonele de pasageri joi la ora 04:00 și să se încheie sâmbătă la ora 07:10. Ca parte a conflictului colectiv în curs care afectează aproximativ 25.000 de lucrători la sol, au existat deja două valuri de greve de avertisment, fiecare dintre acestea paralizând traficul de pasageri pentru aproximativ o zi.

Pasagerii sunt sfătuiți să-și verifice zborurile rezervate.

Sursa foto: Peter Kneffel/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol