25 aprilie 2024, 13:00

Singura femeie laureată a Premiului Nobel de două ori, pentru domenii diferite VIDEO

La 7 noiembrie se împlinesc 153 de ani de la nașterea unei personalități europene: Marie Curie

Ea este singura femeie laureată a Premiului Nobel de două ori, pentru domenii diferite: fizică și chimie.A inventat termenul de radioactivitate.

Marie Curie a fost fiziciană, chimistă şi unul dintre primii oameni de ştiinţă care şi-a concentrat eforturile pe studierea radiaţiilor, ea fiind cea care a descoperit două noi elemente radioactive: poloniu şi radiumul.

A fost prima femeie din Europa care și-a luat doctoratul în științe.

În 1903 a fost prima femeie ca a câștigat Premiul Nobel pentru fizică cu ocazia descoperirii radioactivității. Distincția a fost primită alături de soțul său Pierre și de Henri Becquerel.

Trebuie precizat că, iniţial, nominalizarea Mariei a fost respinsă de către comitetul Nobel, fiind nevoie de insistenţele lui Pierre pentru ca munca acesteia să fie recunoscută.

A fost prima femeie lector, profesor și șef de laborator de la Sorbona (1906).

Prima persoană care a câștigat Premiul Nobel a doua oară

În 1911 a devenit prima persoană care câștigat Premiul Nobel pentru a doua oară (de data asta în chimie) pentru descoperirea și izolarea radiului și a componentelor acestuia.

A fost prima mamă laureată a Premiului Nobel a cărei fiică a luat aceeași distincție. Cea mai mare dintre fiice, Irene Joliot-Curie, a luat de asemenea Premiul Nobel în chimie (1935).

Este prima femeie care ajuns înmormântată din merite proprii în faimosul Panteon din Paris. Prima fusese Sophie Berthelot, înmormântată cu soțul ei, savantul Marcellin Berthelot.

A primit în total 15 medalii de aur, 19 titluri și alte onoruri.

În timpul Primului Război Mondial, alături de voluntari, a mers pe câmpul de luptă cu vehicule echipate cu instalații care utilizau raze X.

Peste 100.000 de doctoranzi și cercetători din Uniunea Europeană au beneficiat până acum de bursele europene care îi poartă numele.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol