24 aprilie 2024, 22:19

Singurătatea neamțului care a fost cândva cancelar, dar i-au plăcut muuult banii. Gerhard Schroeder

E neamț, a fost cancelar al Germaniei în vremuri nu prea demult trecute. Numele lui este Gerhard Schroeder. Fostul cancelar german a fost numit în consiliul de supraveghere al gigantului rus Gazprom, a anunţat la 4 februarie compania de gaz deţinută de statul rus.

Probabil nu-i e prea confortabil zilele astea. Nici fotoliul, nici așa, statutul. Căci întreg personalul biroului fostului cancelar german a demisionat, în timp ce acesta rezistă presiunilor tot mai mari de a rupe legăturile cu vechiul său prieten, preşedintele rus Vladimir Putin, care a ordonat invadarea Ucrainei.

Biroul fostului şef al guvernului de la Berlin este finanţat de la bugetul Germaniei.

După ce şi-a încheiat mandatul de cancelar în 2005, Schroeder a avut mai multe funcţii în companii ruse din domeniul energetic. El nu este singurul politician social-democrat german (SPD) intrat în atenţia publică în ultimele săptămâni pentru lobby-ul făcut firmelor din Rusia, scrie Reuters.

Legăturile respective au devenit tot mai stânjenitoare pentru actualul cancelar Olaf Scholz, din rândurile Partidului Social Democrat (SPD). El a fost acuzat de mai multă vreme că este prea îngăduitor faţă de Rusia, în legătură cu criza ucraineană, până săptămâna trecută, când guvernul său şi-a schimbat radical poziţia în politica de apărare şi energetică.

La sfârşitul săptămânii trecute, conducerea SPD i-a cerut lui Schroeder să renunţe la posturile legate de Rusia, aşa cum au făcut şi alţi politicieni europeni – de exemplu, foştii prim-miniştri Francois Fillon, Esko Aho şi Matteo Renzi din Franţa, Finlanda, respectiv Italia.

Însă fostul cancelar a rezistat presiunilor – deşi a criticat Rusia pentru invazia în Ucraina, un gest apreciat de Reuters ca neobişnuit din partea sa – şi şi-a nuanţat poziţia afirmând că s-au făcut greşeli „de ambele părţi” şi că Europa nu trebuie să îşi întrerupă complet legăturile cu Rusia.

Albrecht Funk, unul dintre angajaţii de la biroul lui Schroeder, a declarat agenţiei Reuters că, odată cu el, au mai cerut să fie transferaţi în alte posturi din cancelaria Germaniei două secretare şi un şofer. El a refuzat să comenteze motivul deciziei sale şi a colegilor.

Reuters nu a reuşit să obţină un comentariu direct de la Schroeder, nici din partea cancelariei.

Politicieni de diferite orientări şi asociaţia contribuabililor germani au cerut în ultimele săptămâni încetarea finanţării de stat pentru biroul lui Schroeder, la care acesta are dreptul legal ca fost cancelar.

În urmă cu două săptămâni, când Schroeder a făcut o vizită la Moscova, Putin şi-a exprimat aprecierea deosebită faţă de acesta, declarând că fostului cancelar i se datorează faptul că germanii au facturi la gaz mai mici decât alţi europeni.

Criticii susţin, potrivit Reuters, că dependenţa Germaniei de Rusia, care îi asigură jumătate din necesarul de gaze, a restricţionat multă vreme capacitatea şi chiar voinţa Berlinului de a adopta o poziţie dură faţă de Moscova.

Cererile Ucrainei pentru livrări de arme din partea susţinătorilor săi occidentali în contextul tensiunilor de la graniţa sa cu Rusia au fost descrise de Schroeder drept ameninţări, amintește AGERPRES.

El a dat de asemenea vina pe NATO pentru desfăşurările de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina, mai scrie sursa citată.

Sursa foto: Wikipedia

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol