20 mai 2024, 0:19

Singurătatea  poate crește riscul de boli de inimă la diabetici

Singurătatea poate crește riscul de boli de inimă la pacienții cu diabet zaharat, potrivit unei noi cercetări, scrie SkyNews .

Oamenii de știință au descoperit că singurătatea este un factor de risc mai mare pentru boala coronariană – o afecțiune în care vasele de sânge care alimentează inima sunt îngustate sau blocate – decât dieta, exercițiile fizice, fumatul și depresia.

Cercetătorii au declarat că rezultatele lor, publicate în European Heart Journal, subliniază importanța unor relații sociale semnificative pentru a rămâne sănătoși.

Calitatea contactelor sociale

Autorul studiului, profesorul Lu Qi, de la Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine din New Orleans, a declarat: „Calitatea contactelor sociale pare să fie mai importantă pentru sănătatea inimii la persoanele cu diabet decât numărul de angajamente Nu ar trebui să minimalizăm importanța singurătății asupra sănătății fizice și emoționale.

Aș încuraja pacienții cu diabet care se simt singuri să se alăture unui grup sau unei clase și să încerce să se împrietenească cu persoane care au interese comune.”

UK Biobank

Cercetătorii au studiat date din UK Biobank – o bază de date online cu înregistrări medicale și de stil de viață de la peste o jumătate de milion de britanici – la care au participat peste 18.000 de adulți cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani.

Aceste persoane aveau diabet, dar nu aveau boli de inimă la începutul studiului (care a durat 10 ani).

Cercetătorii au folosit chestionare pentru a evalua singurătatea și alți factori care pot afecta relațiile, cum ar fi indicele de masă corporală (IMC), activitatea fizică, dieta, alcoolul, fumatul și medicamentele, tensiunea arterială, colesterolul și controlul zahărului din sânge.

Pe parcursul a mai mult de un deceniu, peste 3.000 de persoane au dezvoltat boli de inimă, care au inclus boli coronariene sau accidente vasculare cerebrale.

Cercetătorii au descoperit că cei care au obținut cel mai mare scor în ceea ce privește singurătatea au avut un risc cu 26% mai mare de boli de inimă, în comparație cu persoanele cu scoruri mai mici.

De asemenea, echipa a constatat că singurătatea este un factor de risc mai mare pentru bolile de inimă decât dieta, exercițiile fizice, fumatul și depresia – dar a avut o influență mai slabă în comparație cu funcția renală, colesterolul și IMC.

Factori de risc

Profesorul Qi a declarat: „Singurătatea s-a clasat mai sus ca factor de predispoziție pentru bolile cardiovasculare decât mai multe obiceiuri de viață.

Am constatat, de asemenea, că, în cazul pacienților cu diabet, consecințele factorilor de risc fizic (adică glicemia prost controlată, tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat, fumatul și funcția renală slabă) au fost mai mari la cei care erau singuri, comparativ cu cei care nu erau singuri.

Constatările sugerează că chestionarea pacienților cu diabet cu privire la singurătate ar trebui să facă parte din evaluarea standard, cu direcționarea celor afectați către serviciile de sănătate mintală.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol