CITIRE

Singurul regizor cu două Oscaruri pentru lungmetra...

Singurul regizor cu două Oscaruri pentru lungmetraj străin deschide festivalul „Les Films de Cannes a Bucarest”

În perioada 19-28 octombrie, la cea de-a IX-a ediţie a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest pasionații de film vor putea să ia parte la proiecții unice, filme premiate și avanpremiere românești. De asemenea, vor mai avea loc întâlniri cu realizatorii filmelor, masterclass-uri, retrospective şi evenimente profesionale.

Realizatorul acestui evenimet, regizorul Cristian Mungiu, a anunțat recent în cadrul unei conferințe de presă  faptul că la ediția din acest an vor exista pentru prima dată şi două secţiuni competitive în care publicul va decide câştigătorii.

O noutate la Les Films de Cannes a Bucarest este că pentru prima oară vom avea un fel de premii, un fel de vot al publicului, pentru două categorii de filme şi vom avea un fel de prime, un fel de prime pentru distribuţie. Am grupat filmele din festival în mai multe secţiuni şi sunt două secţiuni unde am identificat că distribuitorii din România ar avea nevoie de mai mult suport şi o să facem eforturi să stabilim câştigătorii cu ajutorul publicului. (…) Una dintre aceste secţiuni se referă la filmele străine pe care le aducem noi în festival şi care nu au distribuitor în România. (…) Cealaltă secţiune competitivă la care publicul este invitat să voteze se referă la filmele româneşti, avanpremierele româneşti ale toamnei. Sunt opt pe care le vom prezenta în premieră sau avanpremieră şi vom cere şi acolo sprijinul publicului care va ca decide care este filmul cel mai simpatizat”, a afirmat Cristian Mungiu, precizând că premiile, în valoare de 5.000 de euro, vor fi oferite distribuitorilor din România ale filmelor „care au câştigat simpatia publicului„, a menționat acesta potrivit  Agerpres.ro

O altă noutate a ediţiei din acest an a festivalului o reprezintă şi cele două săli noi în care vor fi prezentate filme în cadrul festivalului.

„Anul acesta avem, pe lângă cele patru săli obişnuite – Cinema Pro, Cinema Elvira Popesco, sala de cinematograf de la Muzeul Ţăranului Român şi Cinemateca Union – avem şi două săli ‘neobişnuite’, respectiv CINETic (Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative) unde vom proiecta, în premieră pentru festival, un film românesc 3D. (…) Şi mai avem o proiecţie atipică, pentru că pentru prima oară proiectăm un film la un mall. Suntem oaspeţi la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City pentru că am reuşit printr-un complex de împrejurări şi cu o aprobare specială să aducem filmul lui Alfonso Cuaron, ‘Roma’ câştigătorul de la Veneţia. Este un film realizat într-un format special şi atunci necesită o proiecţie specială. Are un sunet anume, este o proiecţie 4K şi există puţine săli în România în care să-l putem proiecta. Va fi o singură proiecţie şi o proiecţie unică în România. Filmul nu va avea distribuţie în cinematografe la noi”, a anunţat Cristian Mungiu potrivit aceleiași surse.

Câștigătoarele premiilor de regiescenariucel mai bun actor și cea mai bună actriță de la Cannes vor avea premiera în cadrul festivalului. Spectatorii vor putea vedea mult așteptatul Cold War, de Pawel Pawlikowski, premiul pentru regie, Ayka, de Sergey Dvortsevoy, laureat cu premiul pentru interpretare feminină acordat actriței Samal Yeslyamova, Dogman, de Matteo Garrone, premiul pentru interpretare masculină pentru Marcello Fonte și 3 Faces, de Jafar Panahi, premiul (ex-aequo) pentru scenariu.

Printre invitaţii din acest an ai Les Films de Cannes a Bucarest se află Zsofia Szilagyi, Marta Bergman, Guillaume Nicloux, Jean-Bernard Marlin, Carlos Reygadas.
Les Films de Cannes a Bucarest va fi deschis, pe 19 octombrie, cu filmul care a deschis şi festivalul de la Cannes – „Everybody Knows”, cel mai recent film semnat Asghar Farhadi, singurul regizor cu două Oscaruri pentru film străin.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.