29 septembrie 2022, 5:01

Un nou sistem de iluminat are funcție de dezinfectare și Wi-Fi

Compania israeliană de produse de iluminat Juganu („licurici”, în hindi) a fost câștigătoarea unui hackathon global organizat de Groupe Renault. Juganu este acum în discuții cu Groupe Renault pentru a produce corpuri de iluminat J.Protect bazate pe LED-uri, care ar putea inactiva agenții patogeni, inclusiv SARS-CoV-2. Este un exemplu perfect de situație în care o companie își transformă tehnologia datorită pandemiei Covid-19, explică israel21c.org.

Juganu pătrunde pe piață cu un nou sistem de iluminat public care funcționează ca o rețea Wi-Fi publică.

„Majoritatea cartierelor au lumini stradale la fiecare 20 sau 30 de metri, oferindu-ne posibilitatea de a crea o platformă fără fir formată din lumini, nu din antene”, a explicat Eyal Lewin, Chief Marketing Officer la Juganu.

Fondată în 2011, compania Juganu a instalat luminile sale în 20 de orașe din Israel, Europa și America Latină.

Funcția de dezinfectare

Inovația constă în combinarea lungimilor de undă ale luminii, pentru a imita gradațiile luminii solare din zori până la amurg, într-un singur dispozitiv flexibil inteligent controlat de o aplicație mobilă. În combinație a intrat și lumina invizibilă, cum ar fi razele ultraviolete.

Razele ultraviolete – UVA, UVB și UVC – neutralizează bacteriile și virusurile, inclusiv noul coronavirs SARS-CoV-2, așa cum s-a dovedit printr-un studiu recent al Universității din Tel Aviv. Testele din laboratoarele comerciale și de la universitățile Bar-Ilan și Technion din Israel au arătat eficacitatea neutralizării patogenilor cu razele UV în proporție de 90-99,9%.


Citește și:
Soluții inedite de dezinfectare: tuneluri, nebulizatoare, raze ultraviolete. Ce mai există dincolo de spray sau lichid dezinfectant


UVA, cea mai sigură parte a razelor UV, este activată continuu în dispozitivul de iluminat. UVC, care este mai eficient împotriva agenților patogeni, dar periculos pentru oameni, este activat manual prin aplicația mobilă, în momentele în care spațiul este liber de oameni și animale.

Produsul poate fi utilizat în spitale, hoteluri, mall-uri, spa-uri, restaurante, școli și aeroporturi, pentru a suprima atât agenții patogeni, cât și agenții de suprafață.

Soluție fiabilă pentru automobile

Companiile auto au abordat compania Juganu și asta a dus la succesul produsului în hackathon-ul Renault. Produsul se potrivește cu adevărat cabinei mașinii, deoarece este foarte subțire, de doar 5 milimetri. Poate fi așezat oriunde în mașină, setat pe lumină caldă sau rece.

Dispozitivul de iluminat cu funcție de dezinfectare pentru mașină, de numai 5 mm grosime

Juganu deține 43 de brevete de invenție și este o companie susținută de investitori, printre care: Viola Growth, Comcast, Amdocs, OurCrowd. Cei mai mulți dintre cei 80 de angajați ai săi lucrează în Israel, alături de alții în Brazilia, Mexic și SUA.

Sursa foto: israel21c.org

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol