28 ianuarie 2021, 3:17

Sistemul de frânare automat, obligatoriu din 2020 pentru mașinile noi

Sistemul de frânare automată de urgenţă va deveni obligatoriu pentru toate autovehiculele noi din Uniunea Europeană, începând cu 2020. 40 de state, printre care şi cele din UE, au semnat un proiect al Naţiunilor Unite care ar putea salva anual mii de vieţi.

Naţiunile Unite au dus, astfel, la bun sfârşit proiectul care prevede armonizarea legislaţiei pentru ţările membre în privinţa sistemului de frânare de urgenţă automat pentru maşini. Acest sistem detectează pietonii şi alte obstacole şi acţionează frâna, după ce, în prealabil, emite o alertă pentru şofer.

Sistemul funcţionează în regim urban, la viteze de sub 60 km/h, pentru a nu pune în pericol traficul şi pasagerii în timpul frânării. Proiectul se află în lucru de ceva timp la ONU, fiind susţinut de Uniunea Europeană şi de Japonia, astfel că în Europa legislaţia ar putea fi implementată încă din 2020.

Sistemele AEBS se bazează pe mai multe tipuri de tehnologii pentru a  sesiza pietonii din apropierea autoturismului. Este vorba de detecţie bazată pe laser, radar sau camere video multiple. Cel mai simplu este sistemul cu laser care are o rază maximă de acţiune de 10 metri. De obicei nu este în măsură să recunoască tipul de obstacol, dar reuşeşte să localizeze prezenţa sa cu relativă eficacitate, activând frânarea automată la viteză mică.

Celălalte sisteme, mai complexe, pot sesiza obstacolele de la 200 de metri. Preţurile acestor dispozitive pleacă de la  150 de euro, dar poate ajunge şi la 8000 de euro cum este în cazul modelului Lexus LS 600h. Euro NCAP, autoritatea europeană independentă care evaluează siguranţa activă şi pasivă a automobilelor, susţine că prezenţa acestui dispozitiv poate reduce riscul de tamponări la viteză mică.

Sursa adevarul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.