1 ianuarie 2023, 23:07

Smartphone-urile viitorului vor avea camere video mereu deschise?

Dacă ai un smartphone, probabil că-i folosești camera frontală pentru autoportrete și pentru apeluri video ocazionale. Sunt însă destul de mari șanse ca această cameră să nu se oprească niciodată complet odată ce ați folosit-o.

Producătorul de cipuri Qualcomm a dezvăluit cel mai recent procesor Snapdragon al său, care va fi prezent în multe dintre smartphone-urile Android de ultimă generație pe care le veți vedea în magazine în 2022, inclusiv modele de la Motorola, Sony, OnePlus. O nouă funcție încorporată în acel cip le-ar putea permite producătorilor de smartphone-uri să mențină pornite camerele frontale într-un mod de consum redus.

Față, amprentă, parolă?

Ideea unei camere care rămâne activă atât timp cât telefonul este pornit, chiar și într-o epocă în care oamenii sunt convinși că smartphone-urile ascultă deja conversațiile noastre, nu este nouă. În mod ironic, Qualcomm insistă că această funcție este menită să facă telefoanele mai sigure.

Camera frontală a telefonului tău îți caută întotdeauna fața, pentru siguranță, chiar dacă nu o pornești tu. Un telefon care folosește acest nou cip s-ar putea debloca singur atunci când îți vede fața și s-ar putea bloca automat din nou când nu te mai uiți la el. Sau, dacă vede fața altcuiva lângă a ta, telefonul ar putea ascunde automat notificările, astfel încât nimeni altcineva să nu poată vedea mesajele private.

În acest moment, majoritatea acestor funcții care privesc confidențialitatea nu există. Ele depind de producătorii de smartphone-uri să le implementeze, iar Qualcomm știe că acele companii sunt interesate de funcțiile camerei mereu activate, cum ar fi cele descrise mai sus.

Chiar dacă aceste camere mereu pornite nu te înregistrează în mod constant, ele pot duce la probleme de confidențialitate. O problemă este că, în unele cazuri, deblocarea prin scanarea feței este mult mai puțin sigură decât deblocarea prin scanarea amprentei sau cu parolă (cod de securitate).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol