19 ianuarie 2021, 4:44

Şobolanul premiat cu aur. Cum a ajuns Magawa vedetă internaţională

Un şobolan gigant a devenit detector natural de mine antipersonal. Magawa, cum se numeşte el, a fost pregătit special pentru reperarea minelor antipersonale care încă zac pe teritoriul Cambodgiei după decenii de conflict, relatează CNN şi BBC.

Performanţă

Magawa a detectat în Cambodgia 39 de mine terestre și 28 de alte tipuri de muniție nedetonată, iar pentru asta primește o prestigioasă medalie de aur din partea unei organizații veterinare de caritate din Marea Britanie. Ceremonia de premiere va fi difuzată online.

Se estimează că în această țară există aproximativ 6 milioane de mine terestre.

Antrenat

Magawa are 7 ani și a fost antrenat de o organizația de caritate înregistrată în Belgia, APOPO, dar cu sediul în Tanzania. Animalele sunt pregătite în detectarea minelor terestre și tuberculozei încă din anii ’90, iar după un an de antrenament primesc un certificat.

Magawa poate cerceta suprafețe de mărimea unui teren de tenis în doar 20 minute, față de 1-4 zile, cât i-ar lua unui om echipat cu un detector de metale.

Medalia pe care o primește Magawa este inscripționată cu următoarele cuvinte de laudă: ,,Pentru vitejie și devotament la datorie”, iar ceremonia de premiere va fi transmisă online.

Până acum, 30 de animale au primit această distincție, însă Magawa este primul șobolan premiat.

Sursa foto: smartradio.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.