25 august 2023, 2:46

Șoferii vor putea raporta online problemele din trafic

Autoritățile vor să crească siguranța circulației rutiere, unul dintre instrumentele ce se doresc introduse în acest sens fiind un sistem național de raportare a problemelor întâlnite de șoferi pe drumuri. Astfel, pe viitor, vor putea fi raportate, de pildă, zone de drum nemarcat, fără indicatoare rutiere sau pline de gropi. În 2020, potrivit unor statistici europene actualizate recent, în România s-a înregistrat cel mai ridicat număr de decese raportat la un milion de locuitori, mai exact, 85, în timp ce media Uniunii Europene este de 42 de decese la un milion de locuitori.

Măsurile propuse pentru creșterea siguranței traficului rutier din țara noastră sunt cuprinse într-o ordonanță. Autoritățile nu au stabilit încă un termen pentru lansare acestei platforme online. Ea va fi disponibilă, probabil, pe site-ul Centrului de Studii Tehnice Rutiere și Informatică.

Acest sistem de raportare va ajuta autoritățile să colecteze informații privind eventuale pericole (existente deja sau potențiale) pentru siguranța infrastructurii rutiere. Prin această ordonanță, se extinde obligația autorităților de a realiza evaluarea de impact pentru siguranţa rutieră şi auditul de siguranţă rutieră pentru proiectele de infrastructură rutieră și asupra drumurilor județene, având în vedere numărul foarte mare de accidente care se produc pe acest tip de drum.

Actul normativ introduce conceptul de inspecţie de siguranţă rutieră specifică, ce este, de fapt, analiza bazată pe inspectarea la fața locului a unui drum sau tronson de drum existent, pentru a identifica condițiile periculoase, deficiențele și problemele care cresc riscurile de producere a accidentelor grave.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol