23 iunie 2024, 13:58

SONDAJ. Aproape 60% dintre patronii de companii mici vor concedia angajații part-time din cauza măsurii de suprataxare

Efectele anunțate după schimbările din Codul Fiscal: aproape 60% dintre patronii de companii mici care au participat la un sondaj spun că vor face concedieri în rândul angajaților part-time. Ei dau vina pe suprataxarea muncii part-time, măsură intrată în vigoare de azi, 1 august. Multe firme au renunțat la colaboratori și la unele contracte, arată Consiliul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, citat de europafm.ro.

De la 1 august, pentru persoanele care lucrează cu program redus, angajatorii trebuie să achite taxe ca pentru program de 8 ore, dar pentru un salariu minim.

Aproape 60% dintre cei care dețin companii mici și mijlocii și care au răspuns la sondaj – au declarat că vor face concedieri în rândul angajaților part-time.

Cum se împart opțiunile

  • 48% spun că vor renunța la toți angajații cu normă redusă;
  • 26% că vor renunța la 1 angajat;
  • 22% spun că vor să concedieze între 2 și 5 angajați.

Dincolo de încetarea contractelor, sunt și patroni care se gândesc la alte variante: 13,6% spun că vor trece angajații cu timp parțial la normă întreagă și aproape 20% că vor suporta plata contribuțiilor din veniturile angajatorului.

Sondajul a fost realizat de Consiliul Întreprinderilor Mici și Mijlocii în perioada 25-28 iulie. Au răspuns reprezentanții firmelor, ai organizațiilor neguvernamentale, persoane fizice autorizate și reprezentanți ai cabinetelor medicale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol