6 septembrie 2023, 18:06

Sondaj: care sunt cele mai rusofile țări din Europa Centrală

Potrivit unui studiu internațional al grupului de reflecție slovac Globsec, Slovacia este cea mai înclinată spre Rusia în probleme legate de conflictul din Ucraina. De exemplu, doar 40% dintre slovaci cred că Rusia este responsabilă de război, iar 34% sunt convinși că este vina Occidentului. Potrivit sondajului, slovacii sunt, de asemenea, cel mai puțin înclinați să rămână în NATO și doar jumătate din populația Slovaciei consideră că Rusia este o amenințare pentru securitate, scrie ziarul ceh Parlamentnilisty

Un sondaj realizat de grupul de reflecție Globsec a dovedit că în Slovacia există mai mult sentiment prorus și antioccidental decât în ​​alte țări din Europa Centrală și de Est.

Întrebarea cine este responsabil pentru războiul din Ucraina a arătat cât de diferit percep țările din Europa Centrală și de Est situația. În timp ce 71% dintre cehi sunt convinși că Rusia este responsabilă pentru situație, doar 40% dintre respondenții din Slovacia cred că Rusia este responsabilă pentru războiul din Ucraina.

Alți 34% cred că Occidentul este responsabil pentru situație, iar 17% că Ucraina este de vină.

Polonezii (85%), lituanienii (79%) și letonii (74%) dau cel mai mult vina pe Rusia, în timp ce bulgarii (44%) și maghiarii (54%) dau cel mai puțin vina pe Moscova, împreună cu Slovacia. În Romania, 65% spun ca Rusia este responsabilă.

În Ungaria însă, în mod surprinzător, refugiații ucraineni au cel mai mare sprijin, unde 90% dintre oameni cred că sprijinul ar trebui să fie continuat. Refugiații au, de asemenea, mult sprijin în Letonia (82%), Polonia (81%) și Lituania (79%). Sprijinul este mare și în Republica Cehă, la nivelul de 74%. În țările menționate, sprijinul pentru refugiații ucraineni este mai mare decât sentimentul că a ajuta ucrainenii vine în detrimentul propriilor rezidenți.

Și pe această temă, Slovacia si România se plasează printre țările mai puțin înclinate către Ucraina, când 69% din populație consideră că sprijinul pentru refugiați vine în detrimentul propriilor cetățeni. Bulgarii (71%) sunt cei mai sceptici în privința ajutorării refugiaților în acest sens.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol