21 iunie 2024, 8:15

Sondaj: Germania, pe ultimul loc la integrarea muncitorilor străini

Germania s-a clasat pe ultimul loc într-un nou clasament internațional care a analizat modul în care țările fac viața mai ușoară sau dificilă pentru cetățenii străini nou sosiți.

Studiul Expat Insider 2022 a chestionat aproximativ 12.000 de cetățeni străini din 52 de țări și le-a cerut să-și evalueze țara de reședință în subcategoriile privind situația ce ține de administrație, locuință, viața digitală și limbă.

Bahrain s-a clasat pe primul loc, urmat de Emiratele Arabe Unite pe locul doi și Singapore pe locul trei. Rezidenții internaționali au raportat că toate cele trei țări oferă o comunicare ușoară și o lipsă de barieră lingvistică, punând în același timp și obstacole birocratice minime.

Dintre cele 52 de țări analizate, Germania s-a clasat pe ultimul loc în spatele Japoniei (locul 51) și Chinei (locul 50). De asemenea, a ajuns în ultimele zece în trei din patru subcategorii: locuință (locul 47), viața digitală (locul 48) și limbă (locul 49), scrie Germaniamea.

În categoria locuință, expații au susținut că locuința în Germania este greu de găsit și de permis. „Poate dura până la trei luni pentru a găsi chiar și o cazare temporară”, a declarat un rezident din Polonia.

Nici cetățenii străini nu se descurcă mult mai bine când vine vorba de limbă în Germania: 46% au spus că este dificil să trăiești în Germania fără să vorbească limba locală (comparativ cu 32% la nivel global), chiar dacă 60% au declarat că vorbesc limba destul de bine sau foarte bine. 55% au evaluat limba germană ca fiind greu de învățat, comparativ cu 38% la nivel global.

Germania s-a clasat, de asemenea, în primele cinci țări din lume când vine vorba de infrastructura digitală (locul 48), cum ar fi opțiunile de plată fără numerar (locul 51) și acces ușor la o conexiune rapidă la internet (locul 49).

Lipsa digitalizării Germaniei este o problemă majoră și 24% dintre expați au raportat că le este greu să obțină acces la internet de mare viteză acasă, comparativ cu 11% la nivel global, în timp ce 27% sunt nemulțumiți de lipsa opțiunilor de plată fără numerar (comparativ cu 8% la nivel global).

Infrastructura digitală slabă afectează și disponibilitatea serviciilor online guvernamentale – o subcategorie în care Germania s-a clasat pe locul 43. Un total de 52% dintre expați au raportat că le este dificil să colaboreze cu autoritățile locale, comparativ cu 39% la nivel global.

În comparație cu țările învecinate vorbitoare de germană, Germania a avut, de asemenea, scoruri mai slabe la fiecare categorie. În clasamentul general, Elveția și Austria s-au clasat mult mai sus pe listă – pe locurile 20, respectiv 32.

Evaluările pentru cele trei țări diferă puternic la două aspecte în special: străinii din Germania se plâng de lipsa infrastructurii digitale (locul 48) și de subiecte administrative (locul 36), în timp ce rezidenții internaționali în Elveția sunt foarte mulțumiți de aceste aspecte ale vieții.

Elveția se află printre primele zece țări din lume în ambele subcategorii (a șaptea în fiecare), în timp ce Austria s-a clasat la mijlocul listei pentru infrastructura digitală (locul 29) și administrație (locul 27).

Austria s-a clasat mult mai sus decât Germania în Elveția pentru locuințe și s-a clasat pe locul 25, în timp ce Germania (locul 47) și Elveția (locul 44) se clasează în ultimele zece când vine vorba de disponibilitatea și accesibilitatea locuințelor pentru rezidenții străini.

În ciuda faptului că germana este una dintre limbile oficiale în toate cele trei țări DACH – Germania, Austria, Elveția – rezidenții germani au perceput bariera lingvistică ca fiind mai mult o dificultate (locul 49) decât cei care locuiesc în Austria (locul 38) sau Elveția (locul 30).

„Nemții au prejudecăți dacă nu vorbești suficient de bine limba germană, mai ales la birouri”, a spus un rezident român la sondaj.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol