11 decembrie 2023, 13:34

Sondaj la nivel global care arată că peste 85% dintre respondenți sunt îngrijorați de impactul dezinformării în mediul online

Un sondaj comandat de UNESCO în 16 țări unde urmează să aibă loc alegeri naționale în 2024 arată cât de alarmant a devenit fenomenul dezinformării în mediul online. Sondajul realizat de Ipsos arată că oamenii sunt îngrijorați în special de impactul știrilor false  asupra procesului electoral, scrie The Guardian.

În toate cele 16 țări, printre care se numără India, SUA si Mexic, 68% dintre utilizatorii de internet au declarat că rețelele sociale reprezintă locul în care dezinformarea este cea mai răspândită. Acest sentiment este predominant în toate țările, la toate grupele de vârstă, indiferent de mediul social și preferințele politice.

Un procent de 87% dintre cei chestionați cred că dezinformarea a avut deja un impact major asupra vieții politice naționale și va juca un rol important  in alegerile din 2024.

În acest peisaj îngrijorător, UNESCO a anunțat un plan de abordare a fenomenului dezinformării bazat pe șapte principii-cheie și rezultat în urma unui proces de consultare descris drept „fără precedent” în sistemul ONU.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol