27 aprilie 2024, 20:55

SoNoRo, între 27 octombrie și 12 noiembrie, la București și Cluj-Napoca

A XVIII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo va avea loc în perioada 27 octombrie – 12 noiembrie, la București și Cluj-Napoca.

Evenimentul va aduce în fața publicului 18 concerte, 35 de muzicieni și seria de evenimente SoNoRo Talks – ON THE COUCH.

Muzicienii și artiștii invitați la această ediție a Festivalului SoNoRo sunt nume importante ale scenelor internaționale: violoniștii Boris Brovtsyn, Clémence de Forceville, Barnabás Kelemen, Katalin Kókas, Mihaela Martin, Aylen Pritchin, Tatiana Samouil, Erik Schumann și Mi-Sa Yang; violiștii Blythe Teh Engström, Sarah McElravy și Răzvan Popovici; violonceliștii Andreas Brantelid, Justus Grimm, Jan-Erik Gustafsson, Valentin Răduțiu și Tim Park; pianiștii Nino Gvetadze, Christian Ihle Hadland, Diana Ketler și Aurelia Vișovan; contrabasistul Zoran Marković și clarinetistul Thorsten Johanns.

Biletele și abonamentele Early Bird sunt disponibile, până la 1 octombrie, pe site-ul festivalului și pe Eventbook.

„Iată-ne la vârsta de 18 ani! Sunt emoționat că se apropie o nouă ediție a Festivalului SoNoRo și extrem de fericit că tema pe care am găsit-o împreună cu Diana Ketler va genera multe emoții de intensități diferite, atât în rândul publicului, cât și al muzicienilor. Programul pe care l-am conceput conține lucrări în premieră la SoNoRo, în proporție de 70%, iar multe lucrări vor fi interpretate pentru prima dată în România. Ne-am dorit dintotdeauna ca publicul SoNoRo să fie activ și implicat în actul artistic, și cred că toată arhitectura acestei ediții confirmă încă o dată această dorință pe care o avem. Tema acestei ediții invită oricum la o ascultare atentă și rafinată, care va culmina cu mai multe paliere de reflecție asupra propriului interior. Sunt deosebit de onorat și încântat că la această ediție ni s-au alăturat susținători valoroși, precum Vodafone și UniCredit Bank, alături de sponsori și parteneri tradiționali care au încredere în noi de mai mulți ani. Vă invit cu o bucurie vibrantă în sălile de concerte, și pot chiar să vă promit că va fi o ediție de colecție!”, a declarat Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo.

„Prima mea idee pentru ediția SoNoRo – On the Couch s-a născut de la un interviu cu unul dintre titanii pianului, Sviatoslav Richter. Acesta a descris dragostea sa pentru muzica de cameră și a spus că cel mai valoros sentiment pe care i l-a oferit aceasta a fost de a dispărea complet în timp ce cânta alături de un partener potrivit. Acest lucru m-a făcut să mă gândesc la faimoasa teorie a fluxului a lui Mikaly Csikszentmihalyi, psihologul care și-a descoperit pentru prima dată interesul pentru psihicul uman și procesele creative, după ce a asistat întâmplător la o conferință a lui Carl Gustav Jung. O stare de imersiune completă este ceea ce noi, muzicienii, încercăm să obținem pe scenă. Aceasta vine odată cu perfecționarea continuă a meseriei, dar și în momentele în care pătrunzi adânc pe tărâmul subconștientului, al imaterialului, atunci când explorezi emoțiile și stările care se află ascunse”, a spus Diana Ketler, director artistic al SoNoRo.

„Muzica este cea mai intimă dintre arte, iar actele creative de compoziție, interpretare și ascultare își au rădăcinile în subconștientul uman. Se consideră că nu există percepție a muzicii fără implicarea emoțiilor profunde, a proceselor subliminale sau a amintirilor, iar studiul psihicului uman se poate face sub mai multe forme. Atât arta, cât și știința sunt instrumentele care ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine și relațiile cu lumea exterioară.”Muzica este cea mai intimă dintre arte, iar actele creative de compoziție, interpretare și ascultare își au rădăcinile în subconștientul uman. Se consideră că nu există percepție a muzicii fără implicarea emoțiilor profunde, a proceselor subliminale sau a amintirilor, iar studiul psihicului uman se poate face sub mai multe forme. Atât arta, cât și știința sunt instrumentele care ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine și relațiile cu lumea exterioară.

Căutarea este nesfârșită, dar ne duce inevitabil în Viena – orașul genialilor Mozart, Brahms, Beethoven, Schubert, Zemlinsky, Webern sau Schönberg. Viena a unit artiști, arhitecți, scriitori, medici și compozitori, atunci când aceștia puteau schimba liber ideile, iar fluxul creativității era cu adevărat interdisciplinar. Visele, fanteziile, ambițiile, conflictele, dragostea și ura – toate au dat naștere expresionismului în artă și ne-au oferit figuri precum Freud, Mahler, Kokoschka, Schiele sau Korngold.

Temele din acea perioadă erau atemporale și universale, iar apariția disciplinelor psihanalitice a avut de-a face cu climatul cultural al acelui mare oraș”, anunță organizatorii, citați de Radio România Cultural.

Festivalul SoNoRo rămâne fidel unor spații în care concertează în mod obișnuit, precum Ateneul Român, Sala Radio sau Auditoriumul Muzeului Național de Artă al României, dar include și spații nonconformiste ca MARe – Muzeul de Artă Recentă, MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană sau Clubul Expirat.

La Cluj-Napoca, anul acesta sunt cinci spații noi, care vor aduce, poate, un public diferit și vor oferi experiențe inedite publicului fidelizat: Casino – Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca, Da Pino & Oberjin Club, Biserica Evanghelică Luterană, Parohia Cluj – Biserica Pietati, Sinagoga Neologă și Meron Coffee.

Radio România Muzical și Radio România Cultural sunt parteneri media ai festivalului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol