23 septembrie 2020, 16:59

Sosul „rasist” va fi redenumit

Corectitudinea politică a ajuns în farfurie, mai exact la capitolul sosuri. Compania germană Knorr, producătoare de supe concentrate, sosuri şi alte produse din industria alimentară, a luat o decizie radicală în privinţa unuia dintre produsele sale cu vechime pe piaţă.

Sos paprika

Compania germană Knorr, parte a grupului Unilever, va redenumi popularul său sos “Zigeuner”(ţigănesc) drept sos paprika în stil unguresc, în urma plângerilor că numele este jignitor, devenit astfel ultimul dintr-o serie de branduri care ia o astfel de măsură în urma unui val de proteste împotriva rasismului, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Moartea afro-americanului George Floyd în custodia poliţiei din Minneapolis a provocat îngrijorări în toată lumea legate de rasism, determinând brandurile să renunţe la nume considerate ca umilitoare, cum ar fi îngheţata Eskimo Pie şi mixul pentru clătite Aunt Jemima.

Unilever a anunţat în iunie că va renunţa la cuvânt ”fair” din produsele de albire a pielii Fair & Lovely.

Insuficient

Romani Rose, liderul Consiliului German al Sinti şi al Romilor, a salutat decizia, despre care a scris publicaţia Bild am Sonntag, dar a spus că este mai îngrijorat de creşterea rasismului, cum ar fi scandările de tipul ”ţigan” sau ”evreu” pe stadioane.

”Este bine că Knorr reacţionează la plângerile multor oameni. Dar şniţel ţigănesc şi sos ţigănesc nu sunt lucrurile cele mai importante”, a spus el.

Nazism

Unilever nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Naziştii i-au supus pe sinti, numele folosit de etnicii romi din Germania timp de secole, la sterilizare forţată, în conformitate cu legea ”purităţii rasiale”, iar romii au fost deportaţi în lagăre ale morţii, unde au purtat uniforme inscripţionate cu litera Z, de la “Zigeuner” (ţigan).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.