20 iunie 2024, 2:27

SpaceX, gata să transporte astronauţi ai NASA pe Staţia Spaţială Internaţională. Ultimul test, trecut cu succes

SpaceX finalizează manevra de evadare a echipajului de urgență. Duminică a fost simulat cu succes operațiunea,  înainte de trimiterea programată în câteva luni a unui echipaj al NASA spre Staţia Spaţială Internaţională.

Lansarea a început la 10:30 a.m. (15:30 GMT) la centrul spaţial Kennedy din Florida cu decolarea unei rachete Falcon 9, în vârful căreia a fost fixată Crew Dragon, noua capsulă a SpaceX. Racheta a fost programată fără persoane la bord și trebuia să lanseze capsula pe orbită. La un minut şi 24 de secunde de la decolare, la o altitudine de aproximativ 19 kilometri deasupra Atlanticului şi în timp ce racheta călătorea cu peste 1.500 km/h, a fost declanşată o secvenţă de abandon pentru a simula o anomalie: capsula şi-a aprins puternicele propulsoare SuperDraco pentru a se ejecta din rachetă şi a se distanţa cât mai repede posibil, arată agerpres.ro.

Lucrul acesta ar salva astronauţii prinşi cu centuri în interiorul Dragon, dacă racheta ar avea vreodată o problemă sau ar fi pe o traiectorie greşită. După separare, racheta s-a dezintegrat într-o mare minge de foc, astfel Crew Dragon a continuat traseul spre cer. Parașutele capsulei se deschid pentru a atenua căderea în Oceanul Atlantic. La nouă minute după decolare, Crew Dragon a aterizat fără avarii.

Oficiali de la NASA şi SpaceX vor analiza dacă totul a decurs bine și dacă este în funcționare pentru transportarea astronauţilor.

sursa foto: stirileprotv.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol