2 martie 2024, 15:53

SPANIA. La divorț se stabilește și custodia animalelor de companie

Un animal de companie este considerat o ființă care are sentimente, sensibilitate și se bucură de anumite drepturi, potrivit noii legi care modifică statutul juridic al animalelor, intrată recent în vigoare în Spania. Legea adoptată în decembrie anul trecut de deputați, cu o largă majoritate, presupune modificarea a trei norme juridice importante:

  1. Codul civil
  2. Legea privind ipoteca
  3. Legea privind procesele civile.

 

Potrivit modificărilor normative, un câine, de exemplu, va juca un rol important în cazul unui divorț. Un judecător va trebui să decidă în privința custodiei, exact ca în cazul unui copil.

Dacă se dovedește că unul dintre cei doi soți a abuzat animalul, inculpatul va fi separat de animal pentru totdeauna, la fel ca în cazul unui soț abuziv față de soția sa sau față de copil. Dacă e vorba despre divorț, judecătorul va decide cine va plăti pentru îngrijirea animalului.

Ministrul Drepturilor Sociale, Ione Belarra, spune că guvernul său a deobiectivat animalul de companie, o ființă care a devenit din ce în ce mai importantă în viața spaniolilor.

Guvernul nu se va opri aici și va pregăti o propunere de lege care va interzice exploatarea animalelor la circ, vânzarea animalelor de companie în magazine și va declara sacrificarea animalelor, cu exceptia cazurilor de forță majoră, ca fiind în afara legii. De asemenea, se dorește pedepsirea abandonul animalelor de companie, într-o țară în care între 150.000 și 300.000 de animale sunt lăsate în fiecare an în voia sorții.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol