În mai puțin de 24 de ore, Rusia a reușit să amplifice tensiunile cu țările din apropierea sa. O dronă a intrat în spațiul aerian al țării noastre, în timp ce o alta s-a prăbușit în Letonia.
Potrivit Ministerului Apărării Naționale, în timp ce Rusia a efectuat atacuri asupra „țintelor civile și infrastructurii portuare” de peste Dunăre, în Ucraina, un UCAV a trecut granița cu România. Avione de lupt F-16 au fost ridicate de la sol pentru a monitoriza spațiul aerian, iar aliații NATO au fost informați cu privire la incident.
„Începând cu ora 2.25, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene. În cursul acestor evenimente, a fost identificat şi urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina. Situaţia evoluţiei acestei drone a fost monitorizată şi de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4.08. Din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional, într-o arie nelocuită, în proximitatea localităţii Periprava. Forţele Ministerului Apărării Naţionale execută, începând din această dimineaţă, cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol, cercetări în zonă”, au transmis reprezentanţii MApN, conform Digi24.ro.
De asemenea, localnicii au primit alerte prin serviciul național RO-Alert, îndemnându-i să se pună la adăpost.
Autoritățile din țara noastră susțin că există posibilitatea ca o astfel de dronă să se fi prăbușit „într-o arie nelocuită, în proximitatea localității Periprava”. MApN a dispus cercetări în această zonă, atât la sol cât și aerian, pentru a confirma sau infirma ipoteza.
O dronă a căzut în Letonia
Ministerul Apărării din Letonia a declarat duminică că o dronă rusească i-a încălcat spațiul aerian, după ce a trecut prin Belarus. Ulterior, aceasta s-ar fi prăbușit în regiunea Rēzekne din estul țării.
„Această situație este o confirmare a faptului că trebuie să continuăm munca pe care am început-o pentru a consolida frontiera de est a Letoniei, inclusiv dezvoltarea capacităților de apărare aeriană și a capacităților de război electronic pentru a limita activitățile UAV-urilor [vehicule aeriene fără pilot] cu diferite aplicații”, a declarat ministrul apărării Andris Sprūds, conform G4Media.ro.
Mai mult decât atât, Ministerul Apărării a comunicat pe site-ul oficial: „Spațiul aerian leton face parte din spațiul aerian al NATO”.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol