27 noiembrie 2022, 23:05

Spaţiul aerian al Slovaciei va fi protejat de Polonia şi Cehia

În urma renunțării la aparatele MIG-29, spaţiul aerian al Slovaciei va fi protejat de Polonia şi Cehia.

Un acord asupra protejării spaţiului aerian slovac de către forţele aeriene cehe şi poloneze a fost semnat de ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, cu omologii săi ceh, Jana Cernochova, şi polonez, Mariusz Blaszczak, relatează Agerpres.

„Acordul va intra în vigoare la 1 septembrie, când avioanele de vânătoare MiG-29 slovace vor fi imobilizate”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, Martina Kakascikova, într-un comunicat.

În cursul zilei, ministerul anunţase că va scoate din serviciu MiG-urile pentru că întreţinerea lor devenise prea costisitoare şi pentru că personalul rus părăseşte progresiv Slovacia.

În aprilie, premierul slovac Eduard Heger declarase că ţara sa ar putea trimite avioanele MiG-29 în Ucraina, dar niciun detaliu nu fusese oferit.

Cehia şi Polonia vor proteja spaţiul aerian slovac până când avioane de vânătoare F-16 americane vor fi furnizate Slovaciei pentru a înlocui aparatele MiG-29. Achiziţionarea lor a fost încheiată în 2018 şi livrarea e prevăzută în 2024.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol