28 mai 2020, 23:51

Specia celebrului pește Nemo, pe cale de dispariție din cauza poluării

Specia peștelui clovn, devenit celebru datorită filmului ”Finding Nemo” ar putea înceta să mai existe. Se pare că lumina artificială care afectează recifele de corali ar aduce un impact negativ procesului de înmulțire al acesteia, potrivit rezultatelor unui studiu ştiinţific, menționează agerpres.ro.

Concluziile cercetării unei echipe de oameni de ştiinţă din Australia, în jurnalul Biology Letters arată faptul că lumina artificială din timpul nopții, resimțită în recif, chiar și la niveluri relativ scăzute, împiedică declanșarea ecolzării puilor.

Mai mult decât atât, poluarea luminoasă, sau mai de grabă prezența luminii artificiale pe timpul nopții, care are un efect dăunător asupra mai multor organisme si sisteme naturale, crește cu aproximativ 2% pe an la nivel mondial.

‘Constatarea copleşitoare este că poluarea cu lumină artificială poate avea un efect devastator asupra succesului reproductiv al peştilor din recifurile de corali”, a declarat autoarea principală a studiului, Emily Fobert, de la Universitatea Flinders din Adelaide, potrivit agerpres.ro.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de știință au monitorizat zece perechi din specia paștelui Nemo (paștele clovn), care au fost expuse la lumină LED, asemănătoare cu cea prezentă în recifele de corali.

Rezultatele au arătat faptul că, icrele incubate în prezenţa luminii artificiale au avut o rată zero de eclozare şi nu a rezultat niciun pui. Însă, după îndepărtarea sursei de lumină în timpul perioadei de recuperare, puii au eclozat normal.

”Prezenţa luminii interferează în mod evident cu un semnal declanşator din mediu care iniţiază eclozarea la peştele clovn”, a explicat Fobert care a adăugat că această concluzie poate fi extinsă „la alţi peşti de recif”, potrivit agerpres.ro.

Sursă Foto: lateralmag.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.