20 aprilie 2024, 6:01

Speranțe pentru bolnavii de cancer, Alzheimer și Parkinson. Evoluția bolii poate fi încetinită?

Industria farmaceutică lucrează din răsputeri cu un țel clar: să ne prelungească viața. Nu tuturor, doar celor care își permit luxul celor mai recente inovații din domeniul medical.

Chiar dacă este acuzată în termeni duri că profită de teama oamenilor, și în ultimii ani nimeni nu pleacă de la medic cu verdictul “sănătos tun”, rezultatele experților din laboratoare nu pot fi contestate. De exemplu, speranța de viață din Germania a crescut cu 14,6% în ultimii 50 de ani, mai exact cu 10,35 ani. Doar în ultimii zece ani, speranța de viața a crescut cu 9 luni.

Cum este posibil acest lucru? Tot mai multe maladii pentru care nu exista leac în urmă cu ceva timp sunt tot mai aproape de a fi vindecate. “E mult spus vindecate, dar evoluția bolii poate fi încetinită”, atrag atenția experții citați de Focus.

Evident că este vorba despre o cursă contracronometru cine din industria farma vine cu un leac pentru maladii precum Alzheimer, Parkinson sau cancer.

Alzheimer

În ceea ce privește Alzheimerul, cercetătorii par să fi dat lovitura mult așteptată de cei peste 50 de milioane de oameni care suferă de această boală necruțătoare.

Lecanemab se numește substanța care ar trebui să reducă cu 27% degradarea cognitivă a pacienților care suferă de Alzheimer. Studiile realizate de experții de la concernul farmaceutic Biogen și cei de la Eisai confirmă această premisă.

Ei susțin că produsul ar ameliora simptomele și ale altor forme de demență. La doar câteva zile după anunț, acțiunile Biogen au crescut cu 40%, în timp ce acțiunile celor la Eisai cu 17%.

Având în vedere că produsul trebuie folosit constant de pacient până la finalul vieții, vor mai dura ani până ne vom lămuri ce înseamnă cu adevărat 27% și mai ales dacă produsul are efectul scontat sau nu.

Parkinson

În cazul Parkinsonului, multe depind de faza în care este diagnosticat pacientul. Fazele avansate sunt incurabile și nu se poate interveni în niciun fel. În schimb, cu o diagnosticare timpurie, ea poate fi tratată și evoluția bolii poate fi încetinită.

Compania BlueRock deținută de concernul farmaceutic Bayer a testat în Berlin o nouă terapie. Este vorba despre înlocuirea celulelor bolnave cu celule sănătoase, capabile să regenereze sistemul nervos afectat. Practic, cei de la Bayer dau asigurări că metoda nu doar că ar încetini boala, dar ar și vindeca-o, cu condiția să fie o diagnosticare timpurie.

Cancer la stomac

Experții în domeniu au confirmat că un medicament ar putea provoca o minune în cazul bolnavilor de cancer la stomac. Medicamentul Dostarlimab a fost testat până acum in cazul cancerului de col uterin, însă ultimele studii arată că ar avea efecte benefice și în cazul cancerului la stomac.

Medicamentul ajută sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase și să genereze celule sănătoase. Medicamentul nu garantează și nu exclude posibilitatea apariției unor noi celule bolnave. Cheia și aici este controlul periodic pentru diagnosticarea rapidă.

Vaccin pentru cancer și tuberculoză

Vaccinul mRNA este folosit deja de cei de la BioNTech în lupta împotriva COVID-19, malariei, tuberculozei, însă cercetătorii speră că în curând va da rezultate și împotriva cancerului și a virusului Zika.

Tehnologia și costurile de producție sunt relativ reduse, astfel că BioNTech se așteaptă la venituri de miliarde de euro în perioada următoare.

“Este o revoluție medicală. Noua terapie va salva viețile a milioane de oameni”, a comentat John Cooke, directorul mRNA Therapeutics.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol