25 aprilie 2024, 12:56

Sistem de spionaj la IKEA, demontat în Franța

Procurorii acuză filiala franceză a companiei IKEA și pe unii dintre foștii săi directori de inginerie de folosirea unui „sistem de spionaj” care a funcționat din 2009 până în 2012. Sistemul a fost folosit pentru a investiga angajații și pe cei care voiau să constituie un sindicat, pe lucrătorii aflați în concediu medical și pe clienții care solicitau retururi pentru comenzi eronate.

Un stick USB a apărut în mod misterios, de la un furnizor neidentificat. Acesta deținea o serie de e-mailuri uimitoare, care detalia un efort complicat al directorilor de la IKEA din Franța, pentru a spiona solicitanți de locuri de muncă și chiar clienți. Cazul a provocat indignare în 2012, după ce e-mailurile au fost transmise presei franceze, iar IKEA a concediat imediat mai mulți directori din unitatea sa franceză, inclusiv pe directorul executiv. Nu există dovezi că o supraveghere similară s-a întâmplat în celelalte 52 de țări în care magazinul activează.

Corporațiile dețin prea multă putere

Activitatea extinsă din Franța a reînnoit întrebările cu privire la încălcarea datelor de către corporații. Cazul care rezultă într-un proces intentat de sindicatul francez Force Ouvrière și de aproape 120 de reclamanți, în mare parte organizații ale muncitorilor, a făcut lumină asupra tensiunilor adânci din Franța dintre angajatori și sindicate, conflicte care tind să fie mai aprinse decât în ​​Suedia.

Avocatul firmei IKEA, Emmanuel Daoud, a negat că s-ar fi efectuat supravegherea la nivel de sistem la magazinele din Franța, mai mult de 24 la acea vreme, și a cerut să se renunțe la acuzațiile împotriva companiei. El a argumentat că orice încălcare a confidențialității a fost opera unei singure persoane, Jean-François Paris, șeful unității franceze pentru gestionarea riscurilor. Paris a depus mărturie că directorii au fost conștienți de activități și au sprijinit-o.

Avocații victimelor au descris o operațiune metodică, ce s-a desfășurat pe două piste:

  1. una care presupunea verificări de antecedente penale ale candidaților și angajaților la locul de muncă fără știrea lor;
  2. alta vizând liderii sindicali și membrii sindicatului.

Anchete private în universul mobilei

Unii manageri au accesat surse din poliție pentru a avea acces la bazele de date guvernamentale pentru solicitanții de locuri de muncă, căutând înregistrări privind consumul de droguri, furt și alte infracțiuni grave. Persoanele ale căror dosare au fost găsite „murdare” nu au fost angajate, potrivit avocaților reclamanților.

Într-un caz, Jean-Pierre Fourès, un fost militar militar francez în Africa, a fost angajat să investigheze dacă directoarea adjunctă pentru comunicare și merchandising, aflată într-un concediu medical de un an, în convalescență după hepatita C, a falsificat gravitatea bolii sale atunci când managerii au aflat că a călătorit în Maroc. Fourès a angajat un contact pentru a se da drept lucrător al companiei aeriene și a cere angajatei Virginie Paulin să furnizeze copii ale ștampilelor ei de pe pașaport, pentru a câștiga o ofertă gratuită de bilete. Pașaportul i-a confirmat călătoria în Maroc.

Paméla Tabardel, procurorul adjunct din Versailles, solicită o amendă de două milioane de euro împotriva companiei IKEA France, pedepse de cel puțin un an de închisoare pentru doi foști oficiali ai companiei și un anchetator privat și amenzi pentru unii manageri de magazine.

Un verdict din partea juriului este programat pentru 15 iunie.

Foto: IKEA


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol