2 martie 2021, 12:35

Spitale din catedrale!

Pandemia de coronavirus impune schimbări pe care probabil nu le-am fi luat niciodată în calcul, în vremuri de normalitate. Dacă India, din disperare, transformă trenuri în spitale, iar penuria de echipamente medicale de protecţie îi obligă pe unii medici să folosească pelerine de ploaie şi căşti de motocicletă în lupta contra coronavirusului, din SUA vine un alt exemplu.

O mare catedrală din centrul New York-ului urmează a fi transformată în spital de campanie, în contextul în care metropola americană este lovită puternic de coronavirus, a anunţat marţi un oficial religios pentru New York Times.

Catedrala „Saint John the Divine” („Sfântul Ioan cel Divin”), situată în Manhattan, va găzdui nouă corturi medicale la temperatură controlată în lungul său naos şi în criptă, a spus preotul paroh al bisericii, Clifton Daniel.

Ca în timpul ciumei

„În cursul secolelor precedente, catedralele a fost mereu folosite în acest fel, ca în timpul ciumei. Prin urmare, nu este o experienţă inedită pentru o catedrală. Este doar nouă pentru noi”, a afirmat el.

Acest spital de campanie ar putea începe să primească pacienţi bolnavi de COVID-19 într-o săptămână, au precizat reprezentanţi ai catedralei.

Spitalele din New York, epicentrul epidemiei din SUA, cu aproape 3.500 de morţi, încep să ajungă la saturaţie. Iar cel mai populat oraş din SUA numără peste 72.000 de persoane infectate.

La nivelul întregii ţări, pragul de 10.000 de decese legate de epidemia de coronavirus a fost depăşit luni, iar autorităţile naţionale se aşteaptă ca vârful să vină în săptămânile următoare. Aproximativ 368.000 de cazuri de contaminare au fost înregistrate în SUA, cele mai multe din lume.

Transport feroviar de călători, suspendat

Revenind la India, aflaţi că a suspendat transportul feroviar de călători pentru prima dată în ultimii 167 de ani.

Trenurile au fost transformate în spitale şi nu vor transporta călători până la 14 aprilie. Nu mai puţin de 20.000 de garnituri de tren vor fi transformate în saloane de izolare pentru pacienţii afectaţi de noul coronavirus.

Reţeaua de cale ferată din India este a patra companie de profil din lume ca mărime şi reprezintă cel mai mare angajator din ţară. Căile ferate operează 125 de spitale răspândite în toată India astfel că are experienţa necesară în dezvoltarea unor noi centre spitaliceşti.

Bilanţ

La 1 aprilie, India avea peste 4.000 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 şi 117 decese. Numărul de îmbolnăviri nu este mare ţinând cont de populaţia de 1,3 miliarde.

Sistemul medical nu este încă suprasolicitat, astfel că măsurile au fost luate doar pentru a preveni eventuale urgenţe care ar putea apărea. În acelaşi timp, India avea probleme cu disponibilitatea de locuri în spitale chiar şi înainte de epidemia cu noul coronavirus.

În mod normal, Căile Ferate Indiene operează peste 20.000 de trenuri cu pasageri pe zi, deservind 7.349 de gări din întreaga ţară, arată CNN.

Măsurile de izolare au scos din uz aproape 70.000 de km de cale ferată, o lungime care poate înconjura Pământul la Ecuator de 1,5 ori. Singurele trenuri care au mai rămas în uz sunt marfarele.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.