Site icon Editia de Dimineata

Sportivi, artiști și oameni de știință. Românii de geniu care au schimbat lumea

Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Vlad Țepeș, Alexandru Ioan Cuza, Regina Maria, Regele Ferdinand I, Eugen Ionescu, Constantin Brâncuși, Mihai Eminescu, Emil Cioran, Nicolae Grigorescu, Ecaterina Teodoroiu, Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi, Petrache Poienaru, George Enescu, iar lista poate continua, sunt nume sonore pentru români și adevărate personalități care au contribuit la imaginea României de astăzi. Au fost ambasadorii tuturor românilor, iar eforturile și realizările lor vor face ca de fiecare dată când le sunt rostite numele, al doilea gând să fie faptul că sunt români, oameni simpli care au muncit din greu pentru a pune țara la loc de cinste pe podiumul internațional.

La ceas aniversar, când în ciuda tuturor greutăților, fiecare român se mândrește cu ce are mai de preț, punem în lumină, la loc de cinste o mică parte din cele mai mari personalități ale României, români de geniu care au schimbat lumea și care s-au mândrit că se trag din acest neam.

Maria Tănase, ”Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”

Cântecele ei au trecut bariera timpului și continuă să bucure sufletele oamenilor, chiar dacă s-a stins din viață poate prea devreme. A rămas în memoria românilor datorită geniului său, al talentului imens și a timbrului vocal unic care a reușit mereu să sensibilizeze pe oricine o asculta.

„Cântecele acestei fetişcane, cu timbrul grav, izvorăsc limpezi din pământul românesc, trec prin sufletul nostru şi urcă spre cer, ca şi aripile făurite de ardeleanul Aurel Vlaicu. Şi el, ca şi ea, dragii mei, a răsărit din stratul profund al poporului obidit, care-şi înalţă pe aripile cântecului sau gândului – făcut pasăre de oţel – vrerile lui către cerul dreptăţii şi al izbăvirii de prea îndelungată suferinţă!”Octavian Goga despre Maria Tănase. 

Citiți și: Maria Tănase și cântecele ei ce trec prin suflete și urcă la cer. „Nu ştiu de unde vine fata asta, dar vă rog s-o lăsați în pace!”

Maria Tănase | Fotografie de Willy Pragher

Emil Cioran, ”filozoful disperării”

Scriitor, filozof, eseist, din toate câte puțin sau toate la un loc. Nu putem vorbi despre români care au schimbat sau revoluționat domenii întregi, fără a-l menționa pe Emil Cioran. A fost supranumit un ”stilist al disperării” care obișnuia să spună că ”preferă să moară decât să se întindă și să caște”, a alcătuit un sistem filozofic de gândire bazat pe mult umor negru, total diferit de curentele filozofice anterioare.

Citiți și: Emil Cioran: „Defectul tuturor oamenilor este că așteaptă să trăiască, deoarece n-au curajul fiecărei clipe”

Emil Cioran | sursa: imdb.com

Henri Coandă, geniu al aviației 

Unul dintre cei mai mari savanți ai lumii, fiind și unul dintre primii aviatori care au zburat cu un avion cu reacție. Aportul său adus științei este unul colosal, iar din acest motiv un efect din fizică poartă și astăzi numele marelui savant român.

Citiți și: Henri Coandă, geniul inovator în domeniul aviației

Sursă Foto: identitatea.ro

Ana Aslan, geniul care a descoperit ”tinerețea fără bătrânețe” 

Una dintre cele mai mari personalități feminine din istoria României. Medic român în gerontologie, Ana Aslan a reușit să inventeze primul produs anti-imbatrânire, Gerovital, ce a avea să fie folosit de personalitati ca Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas sau Salvador Dali.

”Leacul” care oferea ”tinerețe fără bătrânețe” a fost inventat în 1952, fiind rapid brevetat în peste 30 de tari. După această reușită care a schimbat întreaga lume, Ana Aslan si-a continuat studiile si a lansat, în 1980, alaturi de farmacista Elena Polovrageanu, un nou remediu-minune, care îi si poarta numele: Aslavital.

Citiți și: Ana Aslan: „Fericirea este o stare a sufletului care nu durează; există numai momente de fericire”

Sursa foto: Fundația Ana Aslan

George Emil Palade, câștigător al Premiului Nobel

George Emil Palade se numără printre puținii români din istorie care au reușit să câștige un Premiu Nobel, chiar dacă au mai fost savanți români ce s-au apropiat de această distincție precum Petrache Poienaru (pentru inventarea stiloului) și Nicolae Paulescu (pentru insulină).

Astfel, savantul român a primit celebra distincție din partea președintelui american Ronald Reagan, care i-a acordat românului Medalia Nationala pentru Știință, în anul 1986. Marea descoperire a cercetarilor lui George Emil Palade a fost explicarea mecanismului celular al producției de proteine.

Citiți și: George Emil Palade: „Mediul familial m-a ajutat să capăt, cu timpul, un mare respect pentru cărţi, şcoală şi educaţie.”

George Emil Palade | Grafică: Mira Kaliani

Constantin Brâncuși, geniul care ne-a lăsat moștenire ”infinitul”

Constantin Brâncuşi, românul revendicat de francezi, dar care nu și-a renegat originilie, rămâne un nume sonor în memoria oamenilor datorită talentului său de geniu. Acesta a lăsat moștenire României ceva unic în lume, ceva ce oamenii au căutat de la începutul lumii, dar nu le-a fost dat să găsească și anume o scară către cer: Coloana Infinitului. La fel și ca iubirea infinită pe care a avut-o Brâncuși pentru România și pentru artă. Pentru tot ce a reușit să creeze, numele lui va fi identificat pentru eternitate cu cel al țării noastre.

Citiți și: Constantin Brâncuși: „În artă ceea ce contează este bucuria. Nu e nevoie să înțelegi”

Sursă Foto: Gandul.info

Nadia Comăneci, „Zeiţa de la Montreal”

Este exemplul perfect al perfecțiunii și a determinării. Nadia a rămas în istorie ca fiind prima sportivă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur, fiind considerată una din cele mai bune gimnaste ale lumii din toate timpurile, un adevărat fenomen în domeniu, iar presa internațională a numit-o ”cea mai bună sportivă a secolului XX”.

Sursă Foto: digi24.ro

Gheorghe Hagi, ”Regele” fotbalului românesc

Fenomenul Gheorghe Hagi a fost și va rămâne mereu un nume asociat de străini României. Hagi a fost unul dintre cei mai buni mijlocași ofensivi în Europa anilor ’80 și ’90 și cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Fanii lui Galatasaray l-au numit „Comandante” și românii l-au numit „Regele”. A jucat timp de 19 ani în fotbalul profesionist, la nivel de club adunând 513 meciuri şi 237 de goluri, fiind considerat cel mai bun fotbalist român al secolului trecut.

Sursă Foto: thesefootballtimes.co

„Răutăciosul” Ilie Năstase

A fost unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial de două ori, în 1972 și 1973. Din cele 83 de titluri câștigate, numai 58 au fost înregistrate de Asociația Jucătorilor de Tenis Profesioniști (ATP). Năstase era cunoscut pentru glumele sale din arenă, dar și pentru reputația de a folosi tactici agresive, multe dintre acestea pline de succes, drept care a primit porecla de Nasty („Răutăciosul”) după câteva incidente.

Sursă Foto: vivafm.ro

Exit mobile version