24 aprilie 2024, 13:18

Crezi că ai dreptul să folosești un spray lacrimogen? Legea te contrazice!

Pornind de la o întrebare adresată pe forumul site-ului Avocatnet.ro, prin care o cititoare reclamă faptul că a fost amendată cu 1.000 lei pentru folosirea unui spray cu piper în urma unui atac asupra sa, Inspectoratul General al Poliţiei Române a venit cu lămuriri despre condiţiile în care poate fi sancţionată o persoană pentru folosirea unui spray iritant lacrimogen.

„Într-un incident în care am fost atacată de 4 adulți pe care îi avertizasem că am asupra mea spray cu piper, am descărcat spray-ul în scop de autoapărare. Incidentul s-a soldat cu spitalizarea lor şi a mea. Poliția nu mi-a dat niciun răspuns legat de anchetă, dar m-a amendat pe mine cu 1.000 lei pentru folosirea spray-ului cu piper”, a scris cititoarea pe forum.

Poliția a răspuns:

„Articolul 2 pct. 4 din Legea 61/1991 republicată prevede sancționarea contravențională pentru aruncarea asupra unei persoane, construcții sau asupra unui mijloc de transport cu substanțe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dacă nu s-au produs vătămări ale integrității corporale sau sănătății, ori pagube materiale”.

În situaţia menţionată de cititoare, era vorba de legitimă apărare, în urma atacului confruntându-se cu vătămări corporale atestate prin expertiză medico-legală.

Avocatnet.ro consideră că amenda primită pare disproporţională, deoarece tot Legea 61/1991, prevede o amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei. Valori mai mari, respectiv între 1.000 şi 3.000 lei sunt prevăzute pentru folosirea acestor spray-uri în incinta unei instituţii de învăţământ, de sănătate sau destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

Potrivit regimului juridic al contravenţiilor, contestarea unei amenzi se face în termen de 15 zile de când procesul-verbal de contravenţie a fost înmânat sau comunicat. Cititoarea nu a făcut acest lucru la timp, deci și-a pierdut acest drept.

Codul penal spune că purtarea fără drept, în cadrul adunărilor publice, manifestărilor cultural-sportive, în locurile de distracţie ori agrement sau în mijloacele de transport în comun, a substanţelor iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală, iar folosirea acestor spray-uri în condiţiile menţionate anterior se pedepseşte cu închisoare de la şase la 12 luni sau cu amendă penală.

Foto: „Pepper spray, self defence spray, Bodyguard Knock Out” by Björn Hansson, Wikimedia, CC BY-SA 4.0


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol