15 aprilie 2024, 2:27

Sprijinul celorlalți este ESENȚIAL dacă vrei să te lași de fumat

Un studiu arată că sprijinul din partea celorlalți este esențial pentru a-i ajuta pe fumătorii care vor să renunțe la fumat.

Persoanele care doresc să se lase de fumat consideră că este important ca cei din cercul lor să le sprijine în eforturile lor, însă de multe ori acest lucru nu se întâmplă. În loc de susținere, fumătorii care vor să renunțe la fumat primesc adesea răspunsuri de genul „Voi crede când voi vedea” sau o altă abordare de așteptare, potrivit unui studiu realizat de Verian și comandat de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, un fond de sănătate care sprijină inițiativele antifumat.

Organizația a lansat o campanie de marketing pentru a crește gradul de conștientizare, invitându-i pe cei care îi cunosc pe fumători să îi sprijine atunci când aceștia decid că este momentul să renunțe la acest obicei.

Ce spun prietenii

Potrivit studiului, rudele unui fumător sunt, de obicei, pozitive în ceea ce privește încercarea de a renunța la fumat. Cu toate acestea, majoritatea (87%) răspund într-o manieră de așteptare. Această atitudine poate avea un impact negativ asupra motivației celui care renunță la fumat, se arată în studiu.

Un sfert dintre fumători nu le spun celor din jur despre renunțarea la fumat din cauza incertitudinii personale sau pentru a se proteja în cazul în care nu va funcționa. În cazul în care cel care renunță la fumat începe din nou să fumeze, acest lucru provoacă adesea dezamăgire (73%), frustrare (46%) și tristețe (42%) în rândul celor din jur.

Încrederea de sine

Acest lucru afectează apoi încrederea în sine a celor care renunță la fumat. Nefumătorii subestimează, de asemenea, numărul de încercări necesare pentru a renunța la fumat. Aceștia cred că la a treia sau a patra încercare un fumător reușește să renunțe la fumat, în timp ce media este de șase, potrivit studiului.

Prin urmare, este important să îl sprijinim pe cel care renunță la fumat până când acesta reușește, a declarat Károly Illy de la Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. „Continuați să îl încurajați pe cel care renunță, deoarece fiecare încercare de a renunța îl aduce pe cel care renunță la fumat cu un pas mai aproape de momentul în care va renunța definitiv. Aceasta este o mare realizare care aduce, de asemenea, o mulțime de beneficii pentru sănătate, atât pentru cel care renunță la fumat, cât și pentru mediu”, a declarat Illy, scrie NL Times.

Cercetarea a fost realizată în rândul a 2.122 de olandezi în vârstă de 18 ani și peste, care au avut experiență în încercarea de a renunța la fumat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol