1 iunie 2023, 9:11

Spune NU violenței domestice! Metode utile în educarea copilului tău

Procesul de educare a copilului este esențial pentru formarea sa ca adult echilibrat și fericit. Ca părinți ne dorim să ‘echipăm’ copilul cu cât mai multe abilități care să îl ajute în viață, pentru a-și găsi ehilibrul interior și de a fi fericit. Violența de orice natură nu este, nu poate și nu va fi niciodată o soluție.

Spune NU violenței

Vorba românească ”Bătaia e ruptă din Rai” nu are nicio tangență cu realitatea. Chiar dacă uneori ţi se pare la îndemână să îţi elimini astfel propriile frustrări, violenţa nu ajută la educarea copiilor, ci are repercusiuni negative asupra dezvoltării lor.

Severitate

Cei mici își schimbă comportamentul de la o zi la alta și este absolut normal. Din când în când, dă-i voie copilului să mai facă lucrurile aşa cum îşi doreşte. Dacă vrea să îşi pună cizmele în locul tenişilor în picioare, nu este sfârşitul lumii. Fă o listă a priorităţilor şi încearcă să le impui doar pe acelea cu consecvenţă.

Fără comparații

Să nu faci asta nici măcar dacă ambii sunt ai tăi. Fiecare copil este unic, chiar dacă al tău îţi varsă constant mâncarea pe jos. Fiecare se dezvoltă altfel. Apreciază calitătile unice ale copilului tău şi învaţă să îţi apreciezi şi propriile tale succese în educarea lui.

Consecvență

Rămâi sever, chiar dacă ţi se pare greu. În cazul în care copilul tău îţi oferă o criză de zile mari într-un centru comercial, aruncându-se la podea şi urlând cât poate, păstrează-ţi calmul, chiar dacă cei din jur îi aruncă deja priviri milostive. Regulile trebuie să rămână valabile indiferent de starea sau circumstanţele din jur.

”Nu te mai iubesc dacă…”

Ameninţările cu lipsa de afecţiune reprezintă o formă de pedeapsă aplicată foarte des de părinţi. Copiii ar putea să rămână cu sechele. Ameninţări de genul ”dacă nu îţi faci curat în cameră, nu te mai iubesc”- nu au ce căuta în educarea unui copil.

Laude

Copilul tău a îndeplinit cu brio o sarcină, iar tu te faci că plouă? Nu îi spui absolut nimic? Este o dezamăgire cruntă. La copiii mici, lauda este extrem de importantă. Nu conteni să îl lauzi atunci când merită şi arată un comportament pozitiv.

Comunicare

În cazul în care copiii tăi te joacă în picioare, vina s-ar putea să îţi aparţină, fiindcă nu reuşeşti să comunici cum trebuie cu ei. Copilul este pregătit să înţeleagă ce îi spui dacă o faci cu cuvinte simple şi clare.

Suprasolicitare

Sunt părinţi care acceptă cu greu că odraslele lor nu sunt genii multi-tasking. Prea multe reguli şi indicaţii pot suprasolicita rapid un copil. Pentru cei mici este suficientă o indicaţie pe rând.

Exemplul prost

Părinţii se miră de multe ori de unde au dobândit copiii lor anumite însuşiri. Răspunsul e simplu. Copiază exact ceea ce văd şi atunci ar trebui să începi să îţi analizezi propriul comportament. Trebuie să îţi propui să devii un exemplu pozitiv pentru ei. Obiceiurile proaste sunt însuşite primele. De aceea, dacă impui anumite reguli pentru copii, încearcă să fii tu primul care le respecţi.

Încredere

Este deosebit de important să îi arăţi copilului tău că ai încredere în el. Doar aşa poate să înveţe să acţioneze responsabil şi să dezvolte un sentiment corect de autoevaluare a capacităţilor. Lasă-ţi copilul să încerce singur anumite lucruri, chiar dacă preferi să le faci tu pentru el.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol