10 iunie 2023, 1:00

Starship, cea mai mare rachetă din istorie, a explodat după lansare. Lansarea este totuși un succes

Naveta Starship a companiei SpaceX, cea mai puternică rachetă construită vreodată, a decolat joi dimineață de pe o platformă de lansare din sudul statului american Texas.

Racheta fără echipaj a explodat în aer la scurt timp după decolare – dar SpaceX sărbătorește în continuare testul.

„Cu un astfel de test, succesul vine din ceea ce învățăm, iar testul de astăzi ne va ajuta să îmbunătățim fiabilitatea Starship, în timp ce SpaceX încearcă să facă viața multiplanetară”, a declarat SpaceX într-un tweet.

Este obișnuit ca primele lansări să fie întârziate pe măsură ce inginerii rezolvă probleme care nu ar fi putut deveni evidente în timpul testelor anterioare.

Racheta SLS a NASA, de exemplu, a trecut prin patru încercări pentru a finaliza o repetiție generală umedă și două încercări de lansare înainte ca vehiculul să decoleze în cele din urmă în noiembrie 2022.

Fondatorul și CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a scris pe Twitter după ce racheta Starship, fără echipaj, a fost lansată și a explodat în aer câteva minute mai târziu.

El a felicitat compania și a spus că echipa „a învățat multe” în vederea pregătirii pentru următoarea lansare de test, despre care a spus că va avea loc în câteva luni.

Racheta de 119 metri înălțime și o greutate de 5.000 de tone a explodat la câteva minute de la lansare, dar experții spun că lansarea inițială a fost o reușită, deoarece Starship s-a desprins de pe pământ și a ajuns pe orbită. Fizicianul Cristian Presură a explicat la Digi24 care sunt dificultățile pentru lansarea unei astfel de rachete.

„Într-un fel ne așteptam, pentru că testele acestea nu se fac dintr-o dată. Rachetele nu merg pur și simplu, proiectezi o rachetă și totul merge ca pe roate. Trebuie să testezi rachetele și unde nu merge trebuie să revii la design și așa mai departe. Așa se îmbunătățesc lucrurile. Chiar e normal”, a explicat Presură. „Cel mai important este ca racheta să se ridice de la pământ. Este cea mai puternică rachetă care a fost lansată vreodată de la pământ și cel mai important, în faza aceasta, e să se ridice”, a adăugat fizicianul. „În essență sunt două părți. SuperHeavy este prima treaptă care trebuie să o ridice pe Starship, care este partea de sus, la o altitudine foarte mare și după aceea să se decupleze și să-i dea impulsul inițial de care are nevoie, iar Starship urma să-și pornească motoarele și să meargă mai departe”, a spus el.

Sursa foto: Captură video – YouTube / NASASpaceflight


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol