24 martie 2024, 20:21

Stația Spațială Internațională va testa un soft dezvoltat de un grup de elevi din Hunedoara

Stația Spațială Internațională va testa un soft dezvoltat de un grup de elevi de liceu din Hunedoara, care va monitoriza evoluția și starea de sănătate a vegetației de pe Pământ.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat că un experiment gândit de trei elevi hunedoreni va fi aplicat în săptămânile următoare pe Staţia Spaţială Internațională.

Elevii fac parte din echipa RobotX Hunedoara. Programul informatic dezvoltat de aceștia face o evaluare a evoluţiei stării de sănătate a vegetaţiei la nivelul întregii planete, urmând a fi testat până la finalul lunii mai pe Stația Spațială Internațională.

Mai precis, este vorba despre un soft cu ajutorul căruia se va face o evaluare a evoluţiei stării de sănătate a vegetaţiei la nivelul întregii planele. Programul a fost gândit şi creat de Alexandru Budiul (elev în clasa a X-a, la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”), Maria Alexa (elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”) şi Luca Rădos (elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”), #acasăLaHunedoara.

Experimentul va rula pe Stația Spațială Internațională în perioada aprilie-mai

„Dragă Mircea,
Suntem încântaţi să îţi spunem că experimentul AstriX Mission Space Lab a obţinut statutul de zbor. Experimentul vostru va rula pe Staţia Spaţială Internaţională în perioada aprilie – mai 2023. Vom descărca datele şi le vom trimite spre sfârşitul lunii mai. Veţi putea apoi să scrieţi raportul vostru final, care este ultima fază a Mission Space Lab Challenge.

Felicitări încă o dată” – acesta a fost mesajul pe care profesorul Mircea Nistor, mentorul şi coordonatorul echipei „RobotX”, l-a primit recent din partea Agenţiei Spaţiale Europene.

“Cei trei copii au creat softul necesar, iar acesta va rula pe un kit similar amplasat pe Staţia Spaţială Internaţională. Experimentul va dura cam trei ore, adică durata în care Staţia înconjoară pe orbită Pâmântul de două ori. Este un sentiment nemaipomenit pentru copii să ştie că softul lor va rula pe Staţia Spaţială Internaţională! În cele trei ore, se vor realiza paroximativ 1.000 de imagini care ne vor ajuta apoi să evaluăm starea de sănătate a vegetaţiei planetei şi evoluţia acesteia. Nu suntem la prima experienţă de acest fel. Cu patru ani în urmă, o altă generaţie de copii au realizat un soft cu ajutorul căruia, tot de pe Staţia Spaţială Internaţională, s-a făcut o evaluare a modului în care evoluează stratul de nori al planetei, constatându-se atunci o tendinţă de creştere”, explică profesorul Mircea Nistor, coordonatorul echipei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol