15 septembrie 2024, 2:54

Statul ar urma să plătească factura la gaze pe luna decembrie. Nu la noi!

Nu vă bucurați prea repede. Nu e vorba de România sau vreo țară din estul Europei. În plină ascensiune a partidelor extremiste, tot mai multe guverne iau măsuri populiste și socialiste pentru a rămâne la putere. Alternativa pentru Germania (AfD) și-a dublat procentele la ultimele alegeri regionale, mizând pe spaima oamenilor în plină criză energetică.

În acest context, după ce a subvenționat cu miliarde de euro transportul public în lunile iunie, iulie și august, Guvernul de centru stânga din Germania se pregătește să achite și factura la gaze pe luna decembrie pentru toate gospodăriile și întreprinderile mici și mijlocii.

Aceasta este propunerea unei comisii de experți conduse de Veronika Grimm, președintele federației naționale a industriei germane. Conform postului public ARD, pe lângă factura pe decembrie, începând cu luna martie sau aprilie până în 2024, statul ar urma să subvenționeze 80% din factura la gaze, aproximativ 12-14 cenți pe kWh.

Restul ar urma să fie plătit de consumator la prețul pieței. Experții încearcă astfel să determine oamenii să economisească restul de 20%, însă datele arată că în septembrie, consumul nu doar că nu s-a micșorat, dar a și crescut.

Ministerul Finanțelor estimează că indiferent de consum, totalul de plată în decembrie se va ridica la aproximativ 90 de miliarde de euro. Criticii atrag atenția că o astfel de măsură va diminua considerabil motivația oamenilor de a economisi.

Tot mai multe voci cer însă măsuri similare și pentru energie. În paralel sunt pregătite măsuri de susținere și a marilor actori din industrie. Conform The Guardian, industria va plăti de la 1 ianuarie 2023 până la sfârşitul lunii aprilie 2024 doar șapte cenți pe kilowatt oră pentru 70% din utilizarea anului trecut.

Decizia finală aparține Guvernului condus cancelarul social-democrat Olaf Scholz. Mai mult ca sigur, propunerea va trece în forma propusă de comisia de experți, fără prea multe amendamente în Parlament.

Coaliția aflată la putere a pregătit deja un “scut defensiv” de combatere a crizei energetice de peste 200 de miliarde euro, “care să protejeze consumatorii de prețurile tot mai mari ale energiei”.

Aflați în opoziție, mai mulți lideri CDU au avertizat că măsura nu va rezolva problema pe termen lung, nu va motiva oamenii să economisească, iar ”dacă e frig, atunci să pună pulover pe ei, nu să aștepte să plătească statul factura”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol