20 aprilie 2024, 13:56

Ștefan Hrușcă, la ceas aniversar. Curiozități despre colindătorul de peste ocean

Astăzi Ștefan Hrușcă împlinește destinsa vârstă de 61 de ani. În apropierea sărbătorilor de iarnă, numele cântărețului de muzică folk  revine pe buzele românilor, pe gardurile din marile oraşe şi în multe, multe difuzoare.

Anul acesta, Ştefan Hruşcă revine acasă pentru un turneu aniversar pe 17 decembrie, unde cele mai frumoase colinde vor răsuna la Teatrul Național din București, începând cu ora 20:00.

Născut în județul Maramureș, la Şcoala Populară de Arte din Sighetu Marmaţiei, unde învăţa cum să mângâie vioara, Hruşcă a fost pus la cântat şi la contrabas, în taraful şcolii. Mai mare ruşinea pentru familia sa din Ieud, unde se spunea că a cânta la contrabas înseamnă „a cânta la scroafă“. Aşa era vorba la ei. Dar Hruşcă nu s-a lăsat descurajat de răutăţile pe care le spune lumea şi a-ndurat „scroafa“ timp de trei ani, timp în care a învăţat să cânte şi la chitară.

Prima sa înregistrare – la chitară! – a fost, bineînţeles, un colind. „Pentru prima oară m-am înregistrat cântând un cântec, am derulat banda înapoi şi mi-a plăcut. Era colindul «Flori de măr». Cu el am început“, îşi amintea Hruşcă. Apoi, cum-necum, stelele i s-au aliniat, a făcut filmare în 1973 cu oameni de la Bucureşti şi a-nceput chiar să compună şi muzică pe versurile blândului poet maramureşean Ioan Tomoiagă, potrivit adevarul.ro.

A debutat ca artist în anul 1981 cu Cenaclul Flacăra, până în 1984 a susținut peste 1000 de spetacole împreună cu cenaclul. Începând cu anul 1991 s-a stabilit în Toronto, Canada.

Ion Iliescu, fostul președinte al României, i-a conferit lui Ștefan Hrușcă la 10 decembrie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria B – „Muzică”, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”

Cu ce se ocupă Hruşcă în celelalte 11 luni din an?

Artistul susţine că nu are job acolo, în Canada, deşi printre români se aude c-ar face munci de bărbaţi, cu braţele. El spune că îşi dedică tot timpul muzicii, grădinii şi câinelui său, Diesel, un brac german. „Am concerte de muzică folk, cu piesele mele, în foarte multe oraşe din America şi Canada, chiar şi în ţară.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol