27 martie 2025, 12:35

Știința, cu un pas mai aproape de clonarea oamenilor. S-au născut primele maimuțe clonate

Cercetătorii sunt de părere că în curând va fi posibilă clonarea oamenilor după ce s-au născut primele maimuțe clonate în același mod ca și oaia Dolly. Experimentul a fost făcut de către oamenii de știință chinezi, iar maimuțelele au fost botezate Zhong Zhong și Hua Hua – o pereche de macaci sănătoși, care sunt complet identici genetic.

Cercetătorii au spus ca spera că se va permite crearea unei armate de maimuțe genetic uniforme care ar putea fi folosite în laboratoare pentru a îmbunătăţi cercetarea. Studiul a fost întâmpinat de opinii mixte din partea oamenilor de știință britanici și a organizațiilor de caritate.

Darren Griffin, profesor de genetică la Universitatea din Kent, a declarat: „Primul raport al clonării unui primat non-uman va ridica, fără îndoială, o serie de preocupări etice, criticii evocând argumentul alunecos al pantei, care este cu un pas mai aproape de clonare umană. Beneficiile acestei abordări, totuși, sunt clare. Un model care poate fi generat cu un fond genetic cunoscut și uniform ar fi, fără îndoială, foarte util în studii. ”

Dr. Callum MacKellar, director de cercetare al SCHB, a arătat că: „Există într-adevăr un risc foarte mare ca astfel de clone umane să fie create doar pentru a îndeplini dorințele creatorilor lor. Ființele umane nu ar trebui niciodată să fie aduse la viață pentru a înlocui doar o persoană care există deja sau care a murit.

Clonarea umană este în prezent interzisă în temeiul dreptului internațional, iar Prof. Robin Lovell-Badge, lider al grupului Institutului Francis Crick din Londra, a avertizat că ar fi „nebun” să încerce să cloneze oamenii folosind aceeași tehnică.

Deși Zhong Zhong și Hua Hua sunt identici din punct de vedere genetic și au primit ADN de la aceeași maimuță, s-au născut la două săptămâni diferență, din două mame surogat.

Până acum, încercările de a efectua procesul de clonare la primate s-au dovedit a fi complicate din cauza diviziunii celulare. Echipa chineză a rezolvat problema prin activarea și dezactivarea anumitor gene care împiedica formarea corectă a embrionilor. Deși tehnica a funcționat atunci când au fost folosite celule de la un făt maimuță, oamenii de știință au descoperit că atunci când au încercat același proces folosind celule adulte, maimuțele au trăit doar câteva ore după naștere. Totuși, după 79 de încercări, s-au născut Zhong Zhong și Hua Hua. Cercetătorii spun că intenționează să îmbunătățească tehnica, astfel încât maimuțele să supraviețuiască


Comentariile sunt oprite pentru acest articol