29 noiembrie 2021, 2:01

Pornind de la vaccinurile anti-Covid, oamenii de știință israelieni au aflat cum să inverseze îmbătrânirea celulară

Oamenii de știință de la Technion-Israel Institute of Technology spun că au găsit o modalitate de a întineri sistemul imunitar al organismului. Doron Melamed și Reem Dowery au căutat să înțeleagă de ce populația în vârstă este mai susceptibilă la cazurile severe de COVID-19 și de ce vaccinurile par să fie mai puțin eficiente în rândul acestei populații. Rezultatele muncii lor au fost publicate în revista medicală Blood.

Secretul începe de la celulele B, cunoscute și sub numele de limfocite B. Sunt celulele care produc anticorpi împotriva oricărui agent patogen care pătrunde în organism. Acestea joacă un rol cheie în protejarea oamenilor de viruși și boli. Limfocitele B sunt produse în măduva osoasă și apoi călătoresc prin sânge la ganglionii limfatici și splină, unde așteaptă pătrunderea agenților patogeni și apoi îi atacă.

Celulele B de memorie

Celulele B nu trăiesc mult, dar sunt în mod constant alimentate cu altele noi trimise din măduva osoasă, creând ceea ce se numește „homeostazie”, o stare în care numărul total de celule B din măduva osoasă și din exterior rămâne constant. Cu toate acestea, celulele B nu dispar, ci se transformă în celule B de „memorie” astfel încât, dacă un corp este expus unui agent patogen anterior, individul nu se va îmbolnăvi. Răspunsul imun va fi rapid și robust și va elimina agentul patogen, adesea fără ca individul să știe că a fost expus acestuia. Spre deosebire de celulele B, celulele de memorie sunt de lungă durată.

Ce se întâmplă când apare un nou agent patogen, cum ar fi coronavirusul? Nu există celule B tinere care să-l recunoască. Acesta este unul dintre motivele pentru care persoanele în vârstă sunt mai susceptibile să contracteze COVID-19 sever și multe alte boli. Acest lucru se întâmplă din cauza nevoii corpului de homeostază, lucru descoperit de laboratorul lui Melamed în urmă cu un deceniu.

Medicament antiîmbătrânire?

În acest an, echipa israeliană a găsit un mecanism pentru a suprascrie sistemul. Echipa a găsit semnale hormonale specifice produse de vechile celule B, celule de memorie, care inhibă măduva osoasă de la producerea de noi celule B. Asta înseamnă că, în timp, se pot găsi medicamente sau tratamente specifice care să inhibe unul dintre hormonii din calea de semnalizare și să determine măduva osoasă să producă noi celule B.

Pentru a-și valida teoria, laboratorul lui Melamed a colaborat cu departamentele de hematologie și reumatologie de la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv și Campusul de Sănătate Rambam din Haifa. Ca parte a tratamentului pentru unele afecțiuni medicale, cum ar fi lupusul, limfomul și scleroza multiplă, pacienții suferă de epuizarea celulelor B, ceea ce înseamnă că o cantitate semnificativă de celule B de memorie este îndepărtată din corpul lor.

Examinând pacienții mai în vârstă care au fost supuși acestei proceduri, grupul a constatat că sistemul lor imunitar a întinerit, iar corpul lor ar putea produce din nou celule B. Un efect similar cu epuizarea celulelor B poate fi produs prin inhibarea unuia dintre hormonii din calea de semnalizare care suprimă producția de celule B noi.

Ar fi bine ca medicii să folosească aceste cunoștințe pentru a proteja mai bine persoanele în vârstă, cum ar fi prin instituirea unui program de vaccinare destinat doar populației adulte care previne variantele Covid cu un vaccin suplimentar. Doron Melamed a sugerat, de asemenea, amestecarea vaccinurilor, cum ar fi combinarea unui vaccin ARNm Pfizer cu un rapel AstraZeneca administrat câteva luni mai târziu, ceea ce poate genera o mai bună stimulare a sistemului imunitar în vârstă.

Foto: Technion


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.