14 iulie 2024, 16:40

Știința războiului: ”Ucraina e ca o fereastră către războiul viitorului”

Concluzia unei ample analize a jurnaliștiilor de la The Conversation este că ucrainenii pun în valoare pe câmpul de luptă o combinație între tehnologia avansată și cea cu o configurație inferioară.

În mai puțin de un an, armata Ucrainei a făcut dovada că este o forță de luptă modernă și eficientă, în mare parte datorită abundenței de tehnologie furnizată de Statele Unite și de aliații săi din NATO.

Anul trecut, Ucraina a devenit o forță de luptă tehnică, capabilă să combine diferite niveluri de tehnologie, care contribuie la o strategie unitară, scrie ediția globală a The Conversation.

O lecție fundamentală pentru Occident

Comparativ, anul acesta a arătat că Rusia, în ciuda faptului că are tehnologie și arme moderne, nu a putut să-și folosească aparentul avantaj tehnologic din cauza conducerii slabe, a strategiei deficitare și lipsei de competență.

În timp ce forțele rusești au continuat să administreze greșit tehnologia proprie, Ucraina a făcut dovada că o stăpânește pe a sa. Aceasta este o lecție fundamentală pentru Occident.

Tehnologia schimbă regulile jocului

Simpla existență a tehnologiei de ultimă oră și a armelor cu tehnologie avansată nu îi oferă unei armate garanția succesului. Armatele occidentale pot lua exemplu de la Ucraina despre cum să integreze tehnologiile și armele ca să-și păstreze agilitatea și adaptabilitatea.

În același timp, ei pot lua Rusia drept exemplu pentru riscurile legate de lipsa de competență, de o conducere slabă și un control inadecvat.

„Ucraina e ca o fereastră către războiul viitorului. Războaiele care vor urma vor înclina balanța către partea ce va putea utiliza mai bine tehnologia de toate nivelurile, care le va putea integra într-o strategie unitară.

Tehnologia schimbă regula jocului, dar numai pentru aceia care o folosesc în cel mai bun mod”, explică în articolul ei Laura Jones, doctorandă în Relații Internaționale la Universitatea Tufts.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol